De mondige patiënt

U wordt steeds mondiger als het gaat om uw gezondheid. Veel mensen denken dat wij dokters daar last van hebben. Dat we als een stelletje betweters proberen om u voortdurend tegen te spreken en onze kennis voor onomstotelijk en onveranderbaar beschouwen. Patiënten zouden lastige typetjes zijn die wij als ouders in het gareel moeten houden. Maar niets is minder waar. Eigenwijze patiënten zijn de beste patiënten die je kunt hebben. Ze nemen verantwoordelijkheid voor hun eigen gezondheid. Ik kan me als dokter juist heel goed vinden in mensen die hun gezondheid interessant en complex vinden en graag nadenken over strategieën en mogelijkheden. Dat zou ik ook doen. Aan het einde van het spreekuur bent u degene die met uw gezondheidsprobleem moet leven, dus wie ben ik om te zeggen dat u dat op mijn manier moet doen. Ik ga weer lekker naar huis met mijn niet-piepende longen en mijn gezonde lurven. Ik ben de advocaat van uw lichaam, maar u bent de gedaagde, de aanklager en de rechter bij elkaar.

Anderzijds heb ik er wel voor geleerd en u meestal niet, dus ik ben wat lastig te overtuigen van een andere mening dan de mijne. Bovendien ben ik verantwoordelijk voor mijn handelen. Dus als u vindt dat u morfine nodig heeft tegen de verkoudheid en ik schrijf het voor, dan gaat er iets mis. Over wat ik denk kunnen we echt met open vizier praten, maar over wat ik doe iets minder. Ik moet daar namelijk zelf achter kunnen staan. Anders ben ik een zachte heelmeester die zijn verantwoordelijkheden ontloopt en niets bijdraagt.

Uiteindelijk is het een kwestie van vertrouwen. Als u erop vertrouwt dat wij dokters geen ivoren-torenbewoners zijn en wij erop vertrouwen dat u mee wil denken bij het oplossen van uw klachten, komen we er wel. Zoals ik mezelf vaak tegen lekker eigenwijze patiënten hoor zeggen: goed zo, het gaat om úw lichaam, ik heb makkelijk praten. Ik doe mijn best om oplossingen te bedenken voor problemen; zorgt u ervoor dat u met me meedenkt. U hoeft niet voetstoots alles wat ik bedenk voor zoete koek te slikken en uw mening is meer dan welkom. En ik ben daarin zeker geen uitzondering. Maar ik kan, wil en mag geen dingen doen waarvan ik denk dat ze onverstandig zijn. Dus wees gerust eigenwijs en mondig, maar word niet boos als de dokter dat ook een klein beetje is.