De komende weken worden de vroege aardappels geoogst. Foto: Wim van Vossen
De komende weken worden de vroege aardappels geoogst. Foto: Wim van Vossen Foto: Wim van Vossen

Eerste vroege aardappels

OUDDORP – Vorige week vrijdag zijn bij Kwekerij Aleman b.v. de eerste aardappels van het jaar machinaal geoogst. Dat is ongeveer tien dagen later dan andere jaren door het grillige weer dit voorjaar. Maar met dank aan het warme weer hebben de aardappels de afgelopen weken een groeispurt gemaakt.

Teler Teunis Aleman vertelt dat de aardappels in de derde week van maart zijn geplant. Het geheim om hele vroege aardappels te kunnen rooien is volgens de Ouddorper een goede voorbereiding. "Het is net als met een sportwedstrijd, de start moet goed zijn anders heb je bij voorbaat al verloren." Het geheim van de smid is een goede preparatie van het pootgoed en zorgen dat de grond in topconditie is. De komende 4 á 5 weken wordt er geoogst door de Ouddorpse onderneming, de vroege aardappels vertrekken naar veiling The Greenery in Barendrecht.

De prijzen zijn goed. "Maar dat moet ook wel," aldus Aleman. "Want er komt veel kijken bij het telen van vroege aardappels. Ze hebben veel zorg nodig, zo dekken we de planten af met plastic. Maar uiteindelijk laten we ze niet zelf groeien, het is God die wasdom geeft."

Foto: Wim van Vossen Fotografie