Afbeelding
Foto:

Basisscholieren maken kennis met de mandoline

SOMMELSDIJK – "Nog een paar liedjes oefenen, maar dat gaat helemaal goed komen. Ik vind dat jullie heel goed kunnen zingen." Dirigent Marco Ludemann was tevreden na afloop van de eerste repetitie. De kinderen van groep 5 en 6 van de School met de Bijbel in Sommelsdijk hadden zich dan ook van hun beste kant laten zien. En laten horen.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Ludemann is dirigent van twee mandolineorkesten: Estampida uit Middelharnis en Melodia uit het Brabantse Stampersgat. Beide orkesten waren donderdagmiddag aanwezig in het speellokaal van de School met de Bijbel. Met een drummer, meneer Gert. Ludemann: "Let op, kinderen, nu gaan de eerste mandolines en de gitaren spelen. Eh, normaal is er ook een bas, maar die kon er vandaag niet bij zijn. Let op, straks komen de tweede mandolines erbij."

Was er ook voor de kinderen nog wat te doen? Nou en of. Op het programma stond het instuderen van een musical: 'Muziek is cool, doe eens mee!'. Een verhaal met liedjes, mooie muziek en handgeklap.

Nepdirigent

In het verhaal speelt een nepdirigent een belangrijke rol. De meester vult die rol met verve in. "Hebben jullie geen dirigent? Boffen jullie even, want ik ben dirigent. Dat zie je toch wel aan mijn dirigeerstok?" De kinderen zagen het wel: het was helemaal geen dirigeerstok, maar wel een tak van een boom. Bovendien hield hij het stokje helemaal verkeerd vast. Uiteindelijk moest de nepdirigent met de billen bloot: "Het spijt me, maar het leek me zo leuk om eens een orkest te dirigeren…"

Waarop een van de kinderen het eens mocht proberen. Prima: arm omhoog om te beginnen, naar beneden om het volume terug te brengen en een mooie cirkel om het orkest stil te krijgen. Daarna oefenden de kinderen liedjes als 'Ik zag twee beren broodjes smeren', 'Altijd is Kortjakje ziek' en 'Boer, wat zeg je van mijn kippen'. Allemaal begeleid door Estampida en Melodia. En meneer Gert Zweerus, die drumlessen geeft bij Apollo in Nieuwe-Tonge.

Er volgen nog repetities op 31 mei en 7 juni, ook voor de groepen 7 en 8, die donderdag 24 mei ook al les kregen, terwijl de lagere groepen in het klaslokaal oefenen met hun eigen leerkracht. Dan komt ook een ander onderdeel van de musical aan bod: Space Travel, een reis door de ruimte met beeld en muziek. Tot slot komt al het geleerde op de planken in de Exoduskerk. Dat is op vrijdagmiddag 8 juni. Ouders, opa's en oma's en andere familieleden zullen ongetwijfeld genieten van 'Muziek is cool, doe eens mee!'.

De musical is een initiatief van mandolineorkest Estampida, als onderdeel van een uitgebreider programma om leden te werven met onder andere inloopavonden, meespeelbijeenkomsten en een optreden op Open Monumentendag. Dit onderdeel, 'Muziek is cool, doe eens mee!' is gericht op kinderen. Kennismaken met de mandoline, dat is het doel. Wie weet slaat de vonk over en kan Estampida nieuwe, jeugdige leden tegemoet zien. Volgens het Flakkeese mandolineorkest is dat wel nodig om op termijn het voortbestaan van dit unieke muziekgezelschap veilig te stellen.