Afbeelding
Foto:

Dammers Kaashandel op de weekmarkt en ook met winkel in het dorpscentrum

OUDDORP – Al 35 jaar is hij op de weekmarkt in Ouddorp een bekend gezicht. Eerst een aantal jaren op de locatie Dorpstienden en daarna bij het instellen van de dinsdagmarkt op de Ring op zijn vaste verkoopstek aan de Weststraat vlakbij de Raadhuisstraat. Wie kent hem niet? De uitnodigende, altijd vriendelijke kaasverkoper. Professionele marktkoopman in hart en nieren: Piet Dammers (56) uit Veen bij Aalburg. Deze week, donderdag 31 mei, voegen Piet en zijn echtgenote in het centrum van Ouddorp een extra dimensie toe aan hun al uitgebreide assortiment met de opening van een winkel aan de Raadhuisstraat 6. Een speciale kaaswinkel ontbrak nog in het winkelgebied. Dat wordt nu ingevuld.

Door Jaap Ruizeveld

Bij de entree van de eilandbadplaats vanaf de Stationsweg naar de Ring, rij je in feite tegen deze winkelaanwinst aan. Cheese, Käse, kaas, fromage. Kaashandel Dammers. Dat kan niet missen. Een internationale uitstraling in woorden past hier goed, want Ouddorp mag zich immers bijna het hele jaar verheugen op veel recreanten en toeristen uit de ons omringende Europese landen. Piet Dammers laat er geen twijfel over bestaan. Zijn koopmanschap is zijn lust en leven. Het contact met zijn vele vaste klanten stimuleert hem. Niet alleen op de weekmarkt in Ouddorp, maar ook op nog vijf andere markten in Zeeuws-Vlaanderen, Sprang-Capelle, Andel, Koudekerk aan de Rijn en Diemen. Hij weet zich gesteund door zijn vrouw en een hecht team medewerkers.

Vragen

De aankondiging van de komst van zijn kaaswinkel in Ouddorp deed klanten, onder wie opvallend veel Duitse toeristen, de vraag stellen of Piet op de dinsdagmarkt dan stopt. Maar daar geen onduidelijkheid over. Vanuit de vertrouwde verkoopwagen blijft Dammers en zijn team ook daar de kazen aan de vrouw en man brengen. In eerste instantie is zijn winkel geopend op donderdag, vrijdag en zaterdag, steeds vanaf 08.30 tot 17.30 uur (op zaterdag tot 16.30 uur). Op het moment van ons gesprek werden de kazen letterlijk de winkel binnengereden. De bevoorrading was in volle gang. Alles moest nog zijn plaatsje krijgen. Het winkeloppervlak is ruim. De klant krijgt een goed overzicht van het assortiment. Dat is breed opgezet.

Keuze genoeg

De Hollandse kazen, de buitenlandse kazen. Keuze genoeg: jong (nu in deze periode het graskaasje), belegen, oud, komijn, kruidenkaas, boerenkaas en geitenkaas. "Van de Mekkerstee," zegt Piet lachend. Het is hetzelfde aanbod dat wij op de markt presenteren, 30+ kaas (minder vet en zout) doet het heel goed. Daarnaast zijn smeerkaas, boter en eieren gewenste producten. Speciaal ook te noemen noten, zuidvruchten en diverse sappen. En wil men eens een sfeervol cadeautje overhandigen, dan is er het tasje dat naar eigen inzicht gevuld kan worden.

Positieve reacties

Terwijl Piet instructies geeft aan een leverancier, komen nieuwsgierige klanten al een kijkje nemen. Je gaat toch niet van de markt af? Het blijft een meerdere keren gestelde vraag. Het antwoord lijkt een ieder tevreden te stellen. Markt en winkel beiden, dat is het. "Ik ben super trots op de vele positieve reacties over ons winkelproject," geeft Dammers aan. Als je al zo lang op het eiland, in Ouddorp, komt, dan ontstaat er een hechte band tussen de kaasverkoper en zijn klanten. 'Ons kent ons' schept vertrouwen en dat is wederzijds een goede basis. En aan de service ligt het zeker ook niet. Vers van het mes, gesneden voor op het broodje of de boterham, of goed verpakt om over enkele dagen ook te kunnen blijven genieten van het prachtige product. Natuurlijk is er donderdag een openingsaanbieding. Zie hiervoor de advertentie in deze krant.