De familie Breen bereidt zich voor op hun vertrek naar Suriname.
De familie Breen bereidt zich voor op hun vertrek naar Suriname. Foto:

Familie Breen bereidt zich voor op vertrek naar Suriname

MIDDELHARNIS – Een verlangen naar zendingswerk leefde al een tijdje bij Sjaak en Paulina Breen. Na een presentatie van MAF en een duidelijk antwoord van God, werd de stap genomen. Begin volgend jaar zullen ze Middelharnis verlaten en zich - met hun drie zoons - vestigen in Paramaribo.

Door Adri van der Laan

De voorbereidingen zijn in volle gang bij de familie Breen in Middelharnis: er wordt een cursus Engels gevolgd, het huis staat te koop en na de zomer zullen ze voor drie maanden naar een Bijbelschool gaan. Als alles volgens plan verloopt, zullen ze eind januari 2019 vertrekken naar Suriname. Een verandering die grote gevolgen heeft en dan niet alleen voor Sjaak en Paulina, maar ook voor hun zoons Jesse, Lucas en Ezra. En natuurlijk niet te vergeten hun familie.
Hoewel ze al lange tijd een verlangen hadden om 'iets' met zending te gaan doen, heeft het even geduurd voordat duidelijk was hoe hun weg hierin zou worden geleid. Vijf jaar geleden woonden ze een presentatieavond bij van MAF. Dit is een organisatie die wereldwijd actief is om 'Gods Woord en Gods Liefde' naar de einden van de aarde te brengen. De organisatie heeft 130 vliegtuigen die in zendings- en ontwikkelingsgebieden ten dienste staan van zendelingen en hulpverleners. De organisatie zorgt ook voor een veilig luchttransport van zieke mensen in afgelegen gebieden.
Na de presentatieavond hebben ze opnieuw samen besproken en gebeden over wat ze hierin konden betekenen. Ze namen contact op met MAF en er volgden veel gesprekken, een psychologische keuring en uiteindelijk kregen ze in januari van dit jaar 'groen licht' en konden de voorbereidingen voor hun vertrek beginnen. Hun standplaats wordt Suriname het land waar naar ze kort geleden een oriëntatiereis hebben gemaakt.

Basemanager

Sjaak, die momenteel bij de vestiging van bouwcenter Esselink in Hellevoetsluis werkt, krijgt in Suriname een 'grondtaak'. Hij wordt basemanager. Dit is een coördinerende taak waarbij je kunt denken aan leiding geven aan grondpersoneel en medeverantwoordelijk zijn voor de planning van het onderhoud van de vliegtuigen. Daarnaast wordt hij verantwoordelijk voor veiligheid, en onderhoud aan terrein en gebouwen. Samen met een aantal medewerkers uit Suriname beheert hij dus de basis van de MAF in Paramaribo. Doorgaans wordt bij de MAF alleen aan piloten gedacht, maar Sjaak legt uit "dat er voor één uur vliegen tien uur werk aan de grond nodig is".

Gezin

Paulina is momenteel fulltime moeder en huisvrouw. Tijdens hun oriëntatiereis heeft zij gekeken wat zij in Suriname zou kunnen betekenen. Er zijn veel mogelijkheden. Al ligt allereerst de prioriteit in het gezin. Het aanstaande vertrek van Sjaak en Paulina maakt natuurlijk wel veel los in hun omgeving. De kinderen gaan na de zomervakantie al naar een andere school in de buurt van Heerde waar de Bijbelschool is.
Kort geleden hebben Sjaak en Paulina een presentatie op de Groen van Prinstererschool gegeven die door de klasgenoten van hun kinderen goed is ontvangen. "Ook bij de familie hebben de veranderingen wel wat losgemaakt", legt Paulina uit. Maar er is toch grote waardering voor hun besluit. Ook van zijn werkgever, Bouwcenter Esselink krijgt Sjaak alle medewerking.
Eind januari zullen ze door hun thuisgemeente - Hersteld Hervormd Middelharnis/Sommelsdijk – worden uitgezonden.
Werken voor MAF betekent dat de medewerkers voor hun eigen inkomen moeten zorgen. Onlangs is er een Thuisfrontcommissie gevormd en daar zijn Paulina en Sjaak heel blij mee want deze TFC gaat er voor zorgen dat de contacten met 'thuis' onderhouden worden, maar ook dat ze voldoende financiële steun krijgen om hun werk te kunnen blijven doen. Inmiddels verscheen de eerste nieuwsbrief waarin nieuws rondom de familie en de voorbereidingen worden vermeld.

<In kader bij artikel:>

Wie de nieuwsbrief wil ontvangen of hen wil steunen, kan zich aanmelden via www.maf.nl/breen
Rekeningnummer: NL96ABNA 0812 6210 85 t.n.v. MAF NL, o.v.v. steunfonds Breen.
De TFC is te bereiken via tfc-breen@outlook.com en de familie Breen via fam.breen@outlook.com