Afbeelding
Foto:

Breien, hoepelen en zingen op het Feest van de Vrijheid

Vervolg van de voorpagina.

Er zijn verschillende activiteiten en bezienswaardigheden. In de kerk worden orgelconcerten gegeven. Tussen de gewijde liederen in is het Flakkeese volkslied hoorbaar. Historische legervoertuigen kunnen worden bewonderd en worden gemaakt. In de Remonstrantse kerk draait de film 'Oorlogsgeheimen', een film die vanuit het perspectief van een kind kijkt naar de belevenissen van de oorlog. Mensen van Breicafé 'Steekje los' breien er op los. Er is veel belangstelling om de vrijheid te vieren.

In het museum worden enkele oude filmbeelden vertoond. Gedurende de dag zijn er lezingen door militair historicus Van Doorn over het einde van de oorlog op Goeree-Overflakkee. Ook aan de kinderen is gedacht; zij kunnen hoepels versieren voor de hoepelwedstrijd, die later die dag zal plaatsvinden. Daarnaast kunnen zij zich vergapen aan de radiografisch bestuurbare legervoertuigen die door een klein, nagemaakt dorpje rijden. Met echte licht- en geluidseffecten!

Bij de kraampjes met boeken, soldatenfiguren en andere snuisterijen geven verschillende vrijwilligers graag uitleg over van alles en nog wat. Zo weet iemand te vertellen dat de onderstellen van tanks na de oorlog nog gebruikt zijn als onderstel voor sleep- en takelwagens. "Veel dingen die na de oorlog achterbleven -van Amerikanen én Duitsers- kregen daarna nog een andere functie.''

Fotografie: Wilko van Dam

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding