Corine Looij
Corine Looij Foto:

Blokken op de eindexamens

GOEREE-OVERFLAKKEE - Vorige week zijn de centrale eindexamens van start gegaan. Ruim 210.000 middelbare scholieren buigen zich over de laatste loodjes van de middelbare school. Vwo'ers zijn afgetrapt met wiskunde, havisten begonnen met natuurkunde en vmbo'ers zijn gestart met Nederlands. De examens duren tot en met dinsdag 29 mei. Ongeveer drie weken later kunnen de kandidaten de uitslag verwachten. Vier scholieren van het eiland over examens.

Door Erwin Guijt

Corine Looij (17) uit Dirksland: "Zeker weten of je je examens gaat halen weet je nooit.''

"Mijn voorbereiding bestond vooral uit het oefenen van examens van voorgaande jaren. Ook heb ik filmpjes gekeken bij bepaalde vakken. Dat is dan meteen een tip die ik zou willen meegeven aan andere examenkandidaten: oefen met oefententamens en kijk uitlegfilmpjes, zeker als je bepaalde dingen niet begrijpt. Neem daar goed de tijd voor, want als je drie weken achter elkaar aan een stuk door moet gaan leren raak je het gauw beu. Ikzelf heb speciaal voor de examens een app gedownload, waar je die instructievideo's kon kijken en waar ze je ook tips gaven.

Als vakkenpakket heb ik Economie & Maatschappij. Ik verwacht dat geschiedenis en Duits wel aardig goed gaan. Over economie ben ik minder zeker; dat gaat pittig voor mij worden. Het afleggen van de tentamens zelf valt wel mee. Vooraf ben je erg zenuwachtig, maar als je dan het examen eenmaal voor je hebt liggen gaat er een knop om, en wil je er gewoon het beste van maken. De sfeer tijdens de examens is goed; iedereen is heel erg gefocust en de tijd vliegt voorbij. Datzelfde vind ik van mijn middelbareschooltijd. Ik kijk daar met fijne herinneringen op terug. Ik heb genoten van de uitstapjes, en de gezelligheid met vrienden op school ga ik zeker missen!

Als ik mijn havodiploma haal, wil ik in september Social Work gaan studeren aan de Christelijke Hogeschool Ede. Ik kijk er erg naar uit om deze studie te gaan volgen. Ik wil graag mensen op een professionele wijze helpen. De toekomst die ik voor ogen heb is om later een fijn gezin te hebben en een fijne plek om te wonen, maar bovenal vanuit Gods liefde andere mensen te kunnen helpen. Dat lijkt mij het mooiste om te doen. Om de wereld waar we in wonen een klein stukje minder erg te kunnen maken, door er te zijn voor anderen.''

Matthias van Rossum (17) uit Melissant: "Bedacht al trekker rijdend dat het tijd werd om mijn kennis op te frissen''

"Een week voordat de examens voor mij klaarlagen in de aula bedacht ik, al trekker rijdend, dat het eens tijd werd om mijn kennis op te frissen. Zo stak dus ongeveer mijn hele strategie aangaande het leren voor examens in elkaar. Tot nu toe bevalt het me het wel, hoewel ik er soms wel wat meer tijd en aandacht aan had kunnen besteden. Maar ik ben nu eenmaal niet een persoon met een strakke planning.

Ik ben een leerling op het Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs (zoals mijn docent scheikunde dit altijd benadrukte) op de Prins Maurits en volg een dubbel profiel 'Natuur & Gezondheid' en 'Natuur & Techniek'. Ik geloof er nog steeds in dat ik dit schooljaar met succes zal afronden, ondanks dat sommige vakken mij niet helemaal liggen. Tot nu toe heb ik 4 van de 7 examens gemaakt die, naar mijn gevoel, redelijk te doen waren. Tot op heden vond ik het examen economie het lastigst, en ik verwacht dat biologie en wiskunde ook niet vanzelf zullen gaan. Het afleggen van de examens zelf gaat prima; ik ben altijd binnen de tijd klaar en ik kan mezelf goed concentreren. Een tip voor andere examenkandidaten: blijf nuchter en raak vooral niet gestrest tijdens het examen. Iets anders wat ik bewust niet heb gedaan en wat ik zou afraden, is het tussendoor nakijken van de examens. Wanneer je puntenscore tegenvalt kun je gedemotiveerd raken voor de examens die nog volgen.

Ik kijk positief terug op mijn middelbareschooltijd, maar ik ben na 5 jaar toch wel toe aan iets anders. Ik heb me ingeschreven op de Hogere Agrarische School (HAS) in Dronten, richting Dier- en Veehouderij. Ik heb deze keuze bewust gemaakt omdat hier mijn interesse en passie ligt. Thuis hebben we een eigen bedrijf, waar er in de toekomst ook nog wat voor mij is weggelegd. Na mijn examens ben ik vooral te vinden in een overall in de uitgestrekte polders van Flakkee en verwacht ik een positieve examenuitslag.''

Hannerieke Koert (17) uit Middelharnis: "Bij wiskunde wil ik liefst wel even knallen''

"Op dit moment zit ik in het 5e jaar van de HAVO op de CSG Prins Maurits, oftewel het examenjaar. Als vakkenpakket heb ik Economie & Maatschappij gekozen met daarbij de vakken aardrijkskunde, Duits en BSM. De vakken Engels en wiskunde vind ik lastig en hier moet ik dus ook goed voor scoren op het centraal examen. Voor het vak wiskunde heb ik een tweedaagse examentraining bij Lyceo gevolgd waarbij je alle examenstof nogmaals doorneemt, waardoor ik wel het idee heb dat ik dit nu beter onder de knie heb. Voor taalvakken is leren niet meer nodig, maar is het oefenen van oude examens erg handig.

Op dinsdag 15 mei was het dan zover: mijn eerste examendag. En wat voor één: dit waren gelijk twee examens op één dag, wat best intensief was. Toen ik binnenkwam in de examenzaal werd ik toch wel een beetje nerveus. Het ging er namelijk heel officieel en strak aan toe, maar alles was wel goed geregeld. Gelukkig viel het eerste examen (geschiedenis, een vak wat mij wel ligt) alles mee. 's Middags was Engels aan de beurt, een vak waar ik erg tegen opzag. De teksten waren erg moeilijk en ik verwachtte dan ook geen hoog cijfer. Maar toen ik het achteraf zelf nakeek viel het gelukkig alles mee en hoop ik wel op een voldoende uit te komen. De andere vakken deze week gingen voor mijn gevoel wel goed, behalve het examen economie - dat ook door veel klasgenoten als lastig werd ervaren. De examens van aardrijkskunde en wiskunde moet ik op dit moment nog maken en bij wiskunde wil ik na die examentrainer het liefst wel even knallen.

Na het maken van de eerste vijf examens ben ik best opgelucht en hoop ik dat ik volgend jaar niet meer op de Prins Maurits te vinden ben. Al heb ik er achteraf wel een hele leuke tijd gehad met toffe klasgenoten die ik erg ga missen. Ik heb mij ingeschreven voor de studies PABO en Bestuurskunde, dus hier ga ik nog even tussen kiezen na de examens. En als ik nog een tip mag meegeven aan andere examenkandidaten is het vooral goed leren met behulp van boekjes (zoals 'Samengevat') én oefen een aantal oude examens. Wanneer je dit hebt gedaan hoef je alleen nog maar je best te doen, want meer dan dat kun je niet doen!"

Sander Wagenaar (18) uit Sommelsdijk: "De spanning in de examenzaal is vaak om te snijden''

"Als profiel heb ik Economie & Maatschappij, met daarin de vakken: Engels, Nederlands, aardrijkskunde, wiskunde, economie en bewegen, sport & maatschappij. Mijn voorbereiding op de examens bestond vooral uit het maandenlang uitstellen en op het laatste moment nog alle lesstof in mijn hoofd te proppen door samenvattingen en uitleg op Youtube te kijken. Toch denk ik dat ik mijn examens wel zal halen: ik heb het hele jaar door al goede cijfers gehaald en uiteindelijk blijven het maar toetsen, die examens. Ik denk dat mijn cijfers zo rond de 6 of de 7 zullen liggen, kijkend naar mijn cijfers van eerder dit jaar. Tegen wiskunde en aardrijkskunde zie ik het meest op. Zo moeten we voor dat laatste vak veel theorie en begrippen leren, iets waar ik niet de beste in ben. Engels en Nederlands verwacht ik dat beter zullen gaan, dit zijn leestteksten die ik altijd een makkie gevonden heb.

De spanning in de examenzaal is vaak om te snijden, wat niet geheel gek is uiteraard. Heel je schoolcarrière heb je hier naar toe geleefd. Door leraren is er vaak in je hoofd gestampt hoe belangrijk het examen wel niet is, terwijl de examens eigenlijk niet veel afwijken van normale toetsen. Er hangt alleen iets meer vanaf! Het voelde bij mijn eerste examen dan ook een beetje raar, toen pas realiseerde ik me dat dit het dus echt was. Jarenlang heb ik verhalen gehoord van vrienden die al eerder examen deden, mensen gestrest gezien en stil moeten zijn voor examenleerlingen, en nu was het mijn beurt!

Nadat ik klaar ben met examens zal ik fulltime gaan werken om te sparen voor mijn rijbewijs. Dit komt omdat ik niet ben aangenomen ben voor de opleiding fysiotherapie. Deze opleiding was echt mijn droomplan en daarom had ik ook geen plan B. Omdat ik het niet zag zitten om een opleiding te gaan waar ik me niet 100% zeker over zou voelen, heb ik gekozen voor een tussenjaar ''

Matthias van Rossum
Hannerieke Koert
Sander Wagenaar