Afbeelding
Foto:

Dirkslandse jongeren gaan klussen en voedselpakketten uitdelen in Servië

DIRKSLAND – Achttien jongeren van de Hervormde Gemeente in Dirksland gaan komende zomer naar Servië. Niet voor een doorsnee zomervakantie, maar om te klussen, voedselpakketten uit te delen en een vakantieweek voor kinderen te organiseren. De diaconale jongerenreis is van 17 tot en met 24 juli en de voorbereidingen zijn in volle gang.

Door Kees van Rixoort

De jongeren – drie meisjes en vijftien jongens in de leeftijd van 16 tot 19 – gaan naar Servië onder de vlag van Stichting Hulp Oost-Europa (HOE). HOE presenteert zich met de roeping om geestelijke en praktische hulp te bieden aan mensen in Oost-Europa "die dat zo hard nodig hebben". Dat gebeurt in samenwerking met plaatselijke kerken en organisaties.

De reis vanuit Dirksland gaat naar het dorp Feketic, waar het diaconaal centrum staat van de Hongaarse Hervormde Kerk én een dagopvang voor gehandicapten. Daar is wat opknapwerk nodig, zoals een schilderbeurt. Hetzelfde geldt voor de twintig minuten verderop gelegen pastorie van Vrbas. Naast het kluswerk staan het uitdelen van voedselpakketten aan Roma's en het organiseren van activiteiten voor kinderen op het programma.

De jongeren bieden hun hulp aan, maar betalen tevens zelf hun reis én hebben de verplichting vanuit HOE om 250 euro per persoon bijeen te brengen voor het hulpproject. Er zijn allerlei acties georganiseerd om dat voor elkaar te krijgen, zoals een Servië-restaurant in verenigingsgebouw Onder de Wiek, dat zeker tweehonderd mensen trok, een verkoopmarkt in de Victoriahal en de verkoop van rozen op Valentijnsdag.

Benefietavond

Die acties plus donaties van mensen die de diaconale jongerenreis een warm hart toedragen hebben al meer in het laatje gebracht dan de benodigde achttien keer 250 euro. Dat weerhoudt de jongeren er niet van om nóg een inzamelingsactie te houden in de vorm van een muzikale benefietavond.

Die is op 9 juni in de kerk van de Hervormde Gemeente in Dirksland. Medewerking is toegezegd door muziekgroep Difference, Martin Mans en Anton Weenink. Bezoekers kunnen een avondvullend programma verwachten, waaraan ook een kinderkoor meedoet dat is samengesteld uit deelnemers van verschillende protestants-christelijke basisscholen op Goeree-Overflakkee. Kinderen die willen meezingen, kunnen zich nog aanmelden (via jongerenreis@hervormddirksland.nl).

De entree voor de benefietavond bedraagt 5 euro (vanaf 12 jaar). Na afloop zijn er ook nog broodjes hamburger te koop voor het goede doel. Lars de Groot is een van de deelnemers aan de jongerenreis. "Ik heb wel eerder aan goede doelen gedaan, maar niet direct. Nu heb je direct contact en kun je echt wat doen, in plaats van geld ophalen." Lars denkt bijvoorbeeld timmerwerk te gaan doen in Servië. Sanne van den Berg is ook enthousiast over het initiatief: "Het lijkt me een mooie ervaring: contact met mensen uit een andere cultuur." Zij kan zich bijvoorbeeld inzetten bij het opzetten van kinderactiviteiten tijdens de bijzondere vakantieweek.