De spruitenplanten worden opgekweekt in trays.
De spruitenplanten worden opgekweekt in trays. Foto:

Leven in de polder (12)

De spruitenplanten gaan de grond in

Tussen begin april en eind mei worden er bij Van Putten Agro spruiten geplant. De meeste spruitenplantjes worden in februari in de kas gezaaid, in piepschuimtrays. Door het donkere en koude weer in maart groeiden de planten in de kas trager dan normaal, waardoor de planten pas later konden worden geplant. Vervolgens is er vanwege de vele neerslag in april en begin mei nogal wat vertraging bij het planten ontstaan. Eelco van Putten: "Door de geweldige inzet van onze (Poolse) medewerkers zijn we er toch in geslaagd om eind mei de laatste spruiten te planten. De invloed van de vele regen op de groei van de spruitenplanten is op dit moment nog moeilijk in te schatten, door regelmatig een rondgang langs de percelen te maken wordt de ontwikkeling nauwlettend in de gaten gehouden."

Met meststoffen en beregenen kan de groei nog enigszins worden gestuurd tijdens de zomer. Zodat er tijdens het oogsten, vanaf augustus tot maart iedere week ongeveer evenveel spruiten kunnen worden geoogst, Op de foto is de gele "tent" te zien, waarin de medewerkers zitten tijdens het planten, dit planten gaat met ongeveer 1,5 km per uur. U heeft deze machines ongetwijfeld wel eens door de polder zien kruipen. Nu weet u wat er dan gebeurt!

Kader:

Wie: Eelco van Putten
Wat: Akkerbouw en spruitteeltbedrijf Van Putten Agro BV in Dirksland
Nu: Planten van spruiten

Het malse groene blad is erg aantrekkelijk voor diverse vogels waardoor er in de meeste percelen wel een vogelverschrikker of knalapparaat staat om de vogels te verjagen.
De plantmachine rijdt met 1,5 kilometer per uur over het land.