Coalitie wil schade (v)echtscheidingen beperken

GOEREE-OVERFLAKKEE - Afgelopen donderdag presenteerde de nieuwe coalitie de plannen voor de komende vier jaar. De partijen SGP, VKGO, CDA en VVD willen inzetten op het behouden van basisonderwijs in de kleine kernen. Overlast van hondenpoep wordt aangepakt. En er wordt onderzoek gedaan naar preventieve ondersteuningen om vechtscheidingen te voorkomen. De belangrijkste punten uit het akkoord 'Goeree-Overflakkee, een eiland waar je energie van krijgt' op een rijtje.

Door Jaap Ruizeveld

Onderwijs

Met een actieve faciliterende rol van de gemeente kunnen verschillende besturen van scholen bij elkaar worden gebracht om tot een gezamenlijk plan te komen. Voor de leefbaarheid in de kleine kernen wordt deze rol van de gemeente essentieel genoemd. Het samenvoegen van openbaar- en bijzonder onderwijs vereist draagvlak van de besturen. Waar mogelijk kan het onderwijs met een kindcentra, buurthuis of gezondheidscentrum worden samengebracht. Naar het voorbeeld van de Visserijschool in Stellendam zullen initiatieven worden ontwikkeld om meer technische, praktijkgerichte mbo-opleidingen op het eiland aan te kunnen bieden.

Stimuleren van werk                                                                                                                        

Op het gebied van Werk en inkomen worden er diverse speerpunten opgesomd. Getracht wordt binnen deze zittingsperiode 50 personen met een afstand tot de arbeidsmarkt werkervaring te laten opdoen via een 'Social Return on Investment'-bepaling. Er moet aandacht worden besteed aan hulp bij schulden, waarbij een actieve aanpak en maatwerk wordt geboden bij schuldproblemen. Het moet lonen om (tijdelijk) werk aan te nemen, zonder veel administratieve rompslomp. Dit in het kader van het stimuleren van werk vanuit een uitkeringspositie. Voor werkzoekenden boven de 60 jaar in de bijstand kan een vrijstelling worden gegeven van de sollicitatieplicht wanneer er aantoonbaar sprake is van vrijwilligerswerk of mantelzorg gedurende enkele dagen in de week.

Zorg thuis- en daklozen                                                                                                                

In het hoofdstuk Zorg en Welzijn staat dat jongeren die zorg vragen adequaat opgevangen moeten worden. Het mag niet gebeuren dat thuis- en daklozen op het eiland geen onderdak kunnen vinden. In de gemeente zijn er veel (v)echtscheidingen. In gesprek met professionals en kerken moet worden bezien hoe de schade, vooral die voor kinderen, beperkt kan blijven. Mogelijkheid van preventieve ondersteuning bij relatieproblemen moet worden onderzocht. Steun wordt uitgesproken voor de inzet van het project Paulina.nu waarbij er onder meer wordt ingezet op het behoud van het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis voor het eiland. Op basis van prestatieafspraken of een projectsubsidie kan dit mogelijk worden ingevuld.

Visserij en duurzaamheid                                                                                                                        

Er wordt steun uitgesproken voor de visserijsector. Afspraken met het Havenbedrijf Rotterdam (vaargeul Slijkgat) dienen blijvend te worden ingevuld. De inzet voor energieneutraal eiland in 2020 blijft staan. Het gemeentebestuur streeft naar participatie van inwoners bij het streven naar een duurzaam eiland. Dit met heldere afspraken voor deelneming, zodat desillusie bij beslissingen achterwege kan blijven.

Belastingen

Belangrijk te weten dat de belastingen niet meer dan trendmatig verhoogd worden. Er dient sprake te zijn van een financieel gezond beleid. Het convenant met ondernemers over het afgesproken deel te besteden toeristenbelasting blijft overeind.

Bouwen naar behoefte                                                                                                                

Tot slot nog enkele korte items. Er komt een beleid om de hondenpoepoverlast aan te pakken. Bij de presentatie van het coalitieakkoord werd niet uitgesloten geacht dat gelden uit de hondenbelasting daarbij dan voor maatregelen worden ingezet. Er dient gebouwd te worden naar behoefte van de inwoners in alle kernen in relatie met de demografische opbouw. Meer aandacht voor alternatieve woningbouw, de vergrijzing van de bevolking maar ook voor jonge gezinnen. Eigenaren van verpauperde gebouwen of gebieden zullen benaderd worden voor het scheppen van oplossingen. Tenslotte inzet voor een verdere ontwikkeling van het Diekhuus waarbij evenwicht tussen creativiteit, ontspanning en ondernemerschap belangrijk wordt geacht.