Laat de zomer maar komen, wij zijn er klaar voor

We hebben al een aantal dagen mogen genieten van zomers weer. Degene die op zo'n mooie dag de Brouwersdam of één van de andere prachtige stranden hebben bezocht zal het niet ontgaan zijn, dat niet alleen de bewoners deze plekjes weten te vinden, ook vele toeristen bezoeken ons eiland. Voor ons betekent de zomerperiode elk jaar weer extra inzet. We mogen niet klagen hoor, want de meeste bezoekers gedragen zich voorbeeldig en komen puur om te genieten. Maar waar veel mensen bij elkaar komen gebeurd er altijd wel iets. Een kind raakt zoek, een luchtbed drijft af, een kitesurfer komt in de problemen of er vindt een aanrijding plaats op één van de vele wegen richting de kust.

Elk jaar zorgen we er daarom voor dat er een extra auto rijdt op de kop van het eiland. Speciaal voor de drukke dagen en om al die extra incidenten te kunnen behappen. Maar onze bezetting is in de zomer natuurlijk laag, ook politiemensen gaan op vakantie in de zomerperiode. Tot nu toe konden we het altijd alleen voor elkaar krijgen, maar vorig jaar lukte het al niet meer om elke dag een auto te laten rijden. We moeten roeien met de riemen die we hebben, want we zorgen er hoe dan ook voor dat onze schuit vooruit blijft gaan.

Dit jaar moest het dus anders, we wilden die extra auto langs de kust weer elke dag beschikbaar hebben. Dat vraagt wat innovatief denkwerk. Hoe genereren we die extra auto zonder extra mensen. Toen kwam Sacha Houtman, onze wijkagentexpert, met een briljant idee. Waarom zoeken we niet de samenwerking met onze zuiderburen? Nee, niet té zuidelijk want anders zitten we ineens met een Belg op de auto. Gewoon in Zeeland, want het zal u niet verbazen, ook daar loopt politie rond en ook daar hebben ze stranden en toeristen. Zij hebben eigenlijk hetzelfde probleem qua bezetting. In de zomer zat er normaal gesproken een compleet team in Renesse, maar dat kregen ze de laatste tijd niet meer voor elkaar.

Maar samen staan we sterk en daarom zult u op de Ouddorpse stranden deze zomer regelmatig in het Zeeuws worden aangesproken door één van mijn collega's van Basisteam Oosterscheldebekken. We gaan de hele zomer samenwerken aan uw veiligheid. Tenslotte zijn we één Nationale Politie en vernieuwend werken zit inmiddels in ons bloed.

We hopen uiteraard dat u er samen met ons weer een fantastische zomer van gaat maken zonder al te veel auto-inbraken en andere criminaliteit. Namens de collega's van Basisteam Haringvliet en Basisteam Oosterscheldebekken alvast een heerlijke zonnige zomer toegewenst en tot ziens aan de kust, in Zuid-Holland, of in Zeeland.