Afbeelding
Foto:

In de Eendracht komt na restauratie gereviseerde maalderij uit De Plaat

DIRKSLAND – Nog tot juli staat de molen van Dirksland, de Eendracht, in de steigers. Er is een grote onderhoudsbeurt nodig. Als die is uitgevoerd, komen gereviseerde werktuigen uit de voormalige maalderij van Ooltgensplaat in de molen. Interessant voor het publiek, dat dan kan zien hoe het werk in een molen van circa honderd jaar geleden eruitzag.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

De onderhoudsbeurt van De Eendracht was al in april begonnen, maar de Molenstichting Goeree-Overflakkee had met de officiële start gewacht tot zaterdag 12 mei. Dat was immers de Nationale Molendag. De onthulling van het bouwbord aan de Vroonweg vond plaats in aanwezigheid van onder anderen de molenaar, bestuurders van de Molenstichting, personeel van Molenmakerij Herrewijnen en adviseur en directievoerder Wim Herrewijnen.

De onderhoudsbeurt van de Dirkslandse korenmolen bestaat uit het vernieuwen van de kap door het aanbrengen van nieuwe leitjes. Deze zijn van red ceder en kunnen volgens Wim Herrewijnen zeker een halve eeuw mee. Daarnaast staat er restauratie en gedeeltelijke vernieuwing van de stelling, de omgang, op het programma. Dit is nodig omdat de stelling is aangetast door zwam. Tegelijk krijgt de stelling de oorspronkelijke grootte weer terug. Bij de restauratie in het begin van de jaren tachtig is de stelling verkleind, waarschijnlijk om financiële redenen, wat de molenaar sindsdien minder werkruimte oplevert. Daar komt dus nu een einde aan.

Ooit is de maalinrichting van de molen van Ooltgensplaat in De Eendracht geplaatst. Straks, na de afronding van de restauratie, komt er meer vanuit Ooltgensplaat naar Dirksland. Het is de inventaris van de voormalige maalderij, die de ervan van de laatste molenaar van Ooltgensplaat, Landheer, aan de Molenstichting heeft geschonken.

Maalproces

"In deze molen heeft ook zo'n maalderij gestaan", vertelde bestuurslid Toon Lambregts van de Molenstichting in Dirksland. "Het leek ons dus passend om de gereviseerde werktuigen uit Ooltgensplaat, zoals elevatoren en een graanmixer, hier te plaatsen. Zo kunnen we eind dit jaar aan bezoekers laten zien hoe een molen vroeger werkte, inclusief het maalproces, met werktuigen van toen. Ook interessant voor leerlingen van de basisscholen."

De werkzaamheden die nu aan de gang zijn kosten in totaal 115.000 euro. De provincie Zuid-Holland neemt daarvan 40.000 euro voor zijn rekening. Dat is de maximale subsidie die de provincie verstrekt voor groot onderhoud aan molens. Daarnaast betaalt het Prins Bernhard Cultuurfonds 15.000 euro. De rest van het bedrag is, op enkele giften na, afkomstig van de gemeente Goeree-Overflakkee, die voor grotere ingrepen zes jaar lang 30.000 euro extra ter beschikking stelt aan de Molenstichting.

Op Nationale Molendag was er dus in Dirksland volop aandacht voor het materiële erfgoed dat de molens vormen en daarmee bijdragen aan de identiteit van het eiland. Daarnaast vroeg Corstiaan Kleijwegt, voorzitter van de Molenstichting, aandacht voor het immateriële erfgoed: de molenaars. "En ook daarvoor is onderhoud nodig. Dat kan door nieuwe vrijwillige molenaars op te leiden. Ze zijn welkom om dit mooie vak te gaan uitvoeren."

Afbeelding