Contactavond

Ik was altijd als de dood voor contactavonden. Mijn ouders gaven me een grote mate van zelfstandigheid en bleven wat afzijdig ten aanzien van mijn schoolprestaties, maar naar de contactavonden gingen ze echter wel. Vaak probeerde ik hen naar de lerares Nederlands te loodsen of naar de docent geschiedenis, maar dat mocht niet baten. "Nee, mevrouw en meneer Kastelein", zeiden die dan, "u moet niet bij ons zijn, maar bij meneer Nooitgedacht van scheikunde of bij mejuffrouw Pranger (Nomen est omen) van Duits". Nou, die bleken dan in hun lokalen voor het 10-minutengesprek van de komst van mijn ouders al op de hoogte te zijn, terwijl die op hen toch echt niet hadden ingeschreven. "U bent zeker de ouders van André?" Tja, en dan bleken 10 minuten niet voldoende. Thuis werden dan represaillemaatregelen getroffen die gelukkig meestal maar enkele dagen stand hielden.

Ik kom die reacties ook vaak tegen: "Dan moet hij z'n laptop of mobiel inleveren/van voetbal/niet meer uit in het weekend". Als ik dan een paar dagen later bij zo'n leerling informeer, blijkt hij nog een reserve mobiel te hebben of via de regenpijp 's avonds laat het ouderlijk huis te verlaten. Ik ben dan ook, gezien "mijn verleden" wellicht wat voorzichtig als ik de ouders van een of ander dondersteen op bezoek krijg. Ik denk, misschien onterecht, dat ik ook zonder de wanhoop van die ouders wel een en ander weer in het gareel krijg.

Een tijd geleden kreeg ik een ouderpaar op 10 minuten bezoek. Zij, bloednerveus en met een blosje op de wangen. "P. doet het, ondanks dat ze is blijven zitten, nog niet zo geweldig in klas 3," merkte ik eufemistisch op. "Wat, blijven zitten?" merkte de man op. Echtgenote: "Ja, dat weet je toch wel?" "Nee, mens…" Wat bleek? Ma had het voor pa verborgen gehouden in de veronderstelling - hij zat op de grote vaart - dat hij het toch niet zou bemerken. Pa was echter onverwacht een dag eerder thuis gekomen en stond er op zijn betrokkenheid bij dochterlief nu toch eens te tonen. Het gesprek met mij was verder, dat mag duidelijk zijn, van korte duur. Dat tussen hen zal wel langer dan 10 minuten hebben geduurd.