Afbeelding
Foto:

Sporthal Oude-Tonge bestaat 50 jaar

OUDE-TONGE – Op 11 mei 1968 opende de toenmalige Commissaris van de Koningin, Mr. Klaassesz, de gloednieuwe sporthal aan de Emmastraat in Oude-Tonge. De opening werd feestelijk ingeluid door muziekvereniging Vooruit, gevolgd door een defilé van maar liefst 800 sporters. Nu, 50 jaar later, is er dus reden voor een feestje. Aanstaande vrijdag 11 mei zijn alle gebruikers, bezoekers en inwoners van Oude-Tonge en omstreken uitgenodigd om het glas te heffen op dit jubileum.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

De eigenlijke bouw van de sporthal duurde maar 13 weken en de kosten bedroegen zo'n 450.000 gulden. In juli 1967 werd de bouw gegund en in november van datzelfde jaar werd de hal met een afmeting van 33 bij 50 meter al opgeleverd. Een zogenaamde Pellikaanhal, genoemd naar de bouwer, de heer Pellikaan, die ook bij de opening aanwezig was. Een hal met een halfrond dak met glazen panelen en een prachtige parketvloer. Zowel Pellikaan, de heer Klaassesz, alsook burgemeester Van der Harst van de gemeente Oostflakkee, waren onder de indruk dat een kleine gemeenschap in zo'n korte tijd een dergelijk groot project kon realiseren. Het was de stichting Lichamelijke Opvoeding en Sport, kortweg LOS, die op de bouw had aangedrongen. De oude gymzaal, die gebruikt werd door verenigingen, basisscholen en de Ulo, was sterk verouderd. Zij stelden voor om de bouw van de hal te realiseren op de plek van de oude school aan de Emmastraat, dat zou kostentechnisch gezien het best uitpakken. En zo werd geschied. De gemeente zou zich financieel geen bult vallen aan dit project, omdat de exploitatie helemaal rond was en er ook een huur/koop constructie werd toegepast met de Stichting LOS, die tevens de exploitatie en het beheer, in de persoon van de heer Van Kampen, op zich zou nemen. "De komst van een sporthal is een volkomen omwenteling voor het platteland op het gebied van vrijetijdsbesteding", aldus Van der Harst in 1968. Wij zien het als een plicht om de jeugd tot een goede lichamelijke opvoeding te bevorderen. Wat dat betreft zal het geïnvesteerde bedrag zich zeker terugverdienen".

Nieuw verenigingsgebouw

Na de komst van de sporthal nam het aantal leden van de sportverenigingen behoorlijk toe. In de jaren tachtig werden er plannen gesmeed om een nieuw verenigingsgebouw te realiseren. Immers het oude verenigingsgebouw aan de Schoolstraat zou in augustus 1985 worden overgedragen aan de MEAO. Het waren de wethouders Ph. van der Ree en C.L.M. de Wit, die erop aandrongen dat er spoedig een nieuw verenigingsgebouw moest komen, omdat het dorp vanaf die tijd niets meer zou hebben. Aannemer Mooijaart werd gesommeerd alle zeilen bij te zetten voor een verenigingsgebouw, dat zou worden geïntegreerd met de sporthal. Op 18 juni 1985 legde De Wit de eerste steen voor de latere Grutterswei. Van der Ree sprak de woorden: "Opdat dit gebouw zo gebruikt zal worden, dat Oude-Tonge een groeiend en bloeiend verenigingsleven tegemoet kan zien". En dat gebeurde. De komst van de Grutterswei met een aantal prachtige zalen trok veel publiek. Vele bruiloften werden er gevierd, maar ook toneelavonden, uitvoeringen, sportevenementen, beurzen en muziekavonden passeerden de revue. De Grutterswei werd hiermee een onmisbare voorziening voor Oude-Tonge en Goeree-Overflakkee.

Jubileum

Sinds 1 januari 2017 is Stichting Sport & Recreatie Goeree-Overflakkee (SRGO) de exploitant van het pand, tezamen met zes andere locaties op Goeree-Overflakkee. De stichting werkt er hard aan om het activiteitenprogramma uit te breiden. De tijden van florerend verenigingsleven zijn voorbij, maar er moet opnieuw leven in geblazen worden met officiële volleybalwedstrijden, ideeën voor badminton, zaalvoetbal en turnen in samenwerking met verenigingen. Het interieur heeft nog aandacht nodig, maar er is al een slag gemaakt met het creëren van optimale klantbeleving, waar SRGO naar streeft.

Voor het bijzondere jubileum van het 50-jarig bestaan van de sporthal is er op vrijdag 11 mei van 19.30 tot 22.30 uur een gezellige avond georganiseerd, waarvoor iedereen is uitgenodigd. Er zullen diverse sprekers zijn en voor iedereen is er een hapje en een drankje. De Stichting en het personeel van de Grutterswei hopen deze avond vele gasten te mogen ontvangen. Om alvast in de feeststemming te komen, kan men de komende tijd genieten van het tweede bakje koffie/drankje voor 50%.

Afbeelding