Afbeelding
Foto:

Eerste collectieve zonnedak op Goeree-Overflakkee

GOEDEREEDE – Zonnehub Goedereede is een feit. Vijf jaar nadat Gert-Jan van Veen het idee kreeg voor zo'n collectief zonnedak, is het gerealiseerd en in gebruik genomen. Het officiële en feestelijke startmoment was op donderdagmiddag 3 mei in de Gemeenteschuur in Goedereede. Op het schuine dak van dit grote pand liggen 256 zonnepanelen.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Van Veen woont mooi, midden in het historische centrum van Goedereede. Misschien wel het enige nadeel is dat het niet is toegestaan om zonnepanelen op het dak van de woning te leggen. En dat geldt voor veel meer panden. Monumentaal Goedereede is immers beschermd stadsgezicht.

Maar Van Veen wilde wel graag zelf energie opwekken. Hoe doe je dat? "Van nature denk ik graag in mogelijkheden", vertelde hij tijdens het zonnehub-feestje in de Gemeenteschuur. "Op zondagmiddag loop ik vaak door de polder, in deze prachtige omgeving. Mijn oog viel op de grote landbouwschuren. Ik dacht: die daken liggen te lachen naar de zon en kunnen enorm veel energie gaan leveren? Zou ik daar mijn zonnepanelen kunnen plaatsen? Tijdens deze wandelingen is het idee ontstaan van een gezamenlijk zonnedak."

Zoektocht

Op de niet altijd eenvoudige weg van idee naar uitvoering kwam er hulp van Deltawind, Eneco, de gemeente Goeree-Overflakkee en, niet in de laatste plaats, van medebewoners van het stadje die ook graag zonne-energie willen opwekken. In totaal zijn er 24 deelnemers. Gert-Jan van Veen: "Het dak was nog een hele zoektocht. Verschillende daken passeerden de revue. Uiteindelijk zijn we heel blij dat de gemeente Goeree-Overflakkee dit dak ter beschikking wilde stellen."

Wethouder Arend-Jan van der Vlugt, die namens de gemeente het glas hief op het geslaagde project, trok het initiatief in het kader van 'Goeree-Overflakkee: 2020 energieneutraal'. "Vaak krijg ik de vraag hoe je de bewoners meeneemt in dat streven. Nou, je ziet overal initiatieven ontstaan, zoals hier in Goedereede." De wethouder noemde Gert-Jan van Veen de motor achter dit eerste collectieve zonnedak. "Ik ben trots dat we als gemeente kunnen meewerken aan zo'n project."

Ieder dorp

Deltawind, de coöperatie die zich inzet voor duurzame energie op Goeree-Overflakkee, ziet het zonnedak in Goedereede als een begin. Het streven is om in ieder dorp op het eiland een vergelijkbaar initiatief mogelijk te maken. Een volgend project – niet op een dak, maar drijvend – is in voorbereiding op de Nollestee in Melissant.

"Jullie hebben de aftrap gedaan", zei Monique Sweep van Deltawind. "En jullie kunnen laten zien dat het werkt, dat het kan. Ik hoop dat dit een voorbeeld is voor de rest van het eiland en dat het anderen over de streep trekt om ook mee te doen."

Ook Gert-Jan van Veen riep andere eilandbewoners op om te participeren in een gezamenlijk zonnedak. "Er is nog volop ruimte. Het heeft veel voordelen: 15 jaar salderen, geen panelen op je eigen dak, geen onderhoud, bescherming van het stadsgezicht."

Postcoderoos

Zonnehubs zijn mogelijk door de Postcoderoosregeling van de overheid. Deelnemers aan lokale collectieve zonnedaken hoeven – net als bij zonnepanelen op eigen dak – geen energiebelasting te betalen over de stroom die ze opwekken voor hun eigen elektriciteitsverbruik. De deelnemers moeten dan wel wonen in de 'postcoderoos' rond het zonnedak.

Voor Eneco is het collectieve zonnedak in Goedereede nu de derde zonnehub. Eerder realiseerde de energiemaatschappij zonnehubs in Etten-Leur en Schelluinen. Het project in Goedereede is tot nu toe het grootste.

Zonnebloem: cadeautje met een boodschap

Aan het eind van de feestelijke ingebruikname van het zonnedak, overhandigde initiatiefnemer Gert-Jan van Veen een zonnebloem aan wethouder Arend-Jan van der Vlugt. Daar was over nagedacht. De boodschap: "Een zonnebloem heeft zon nodig. Gelukkig schijnt die vandaag en hopelijk in de toekomst heel veel. Maar een zonnebloem heeft ook een plaatsje in de grond nodig. En dat zou hier op het eiland nog wel eens een probleem kunnen worden. Het beleidsdoel om in 2020 energieneutraal te zijn spreekt me enorm aan. Ik ben eerlijk gezegd trots om op zo'n eiland te mogen wonen. Ik roep u dan ook op om vol in te zetten op collectieve zonnedaken en een halt toe te roepen aan het aanleggen van zonneparken op kostbare grond. Anders heeft u straks geen ruimte meer om uw zonnebloem ergens te poten!", aldus Gert-Jan van Veen.