INGEZONDEN:
Waar draait het om…?

De windmolens op en rond Goeree-Overflakkee zijn een veelbesproken onderwerp. De meningen hierover zijn behoorlijk verdeeld. Zo zijn er mensen die zich om een of meerdere redenen gedupeerd voelen door de aanwezigheid van de turbines. Ook zijn er inwoners die de moderne windmolens gewoon foeilelijk vinden. Anderen vinden juist dat deze natuurlijke manier van energiewinning een noodzaak is voor de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen.

Positieve insteek

Feit blijft dat de windturbines er zijn én blijven. We kunnen natuurlijk blijven hangen in de weerstand tegen deze groene energiebronnen. Daar helpen we onszelf echter niet mee. Negativiteit is aanstekelijk, maar… positiviteit ook! En dus kunnen we misschien beter met elkaar zoeken naar mogelijkheden om - naast energieopwekking - ook op andere vlakken winst te behalen uit onze molens.

Compensatie

Allereerst zouden we de gemeente kunnen voorstellen om de inwoners, die binnen een bepaalde straal van een windmolenpark wonen, te compenseren in hun maandelijkse energierekening. Zo hebben zij er niet alleen de lasten, maar ook wat lusten van. We moeten hun klachten serieus nemen en ook als zodanig behandelen.

Aantrekkingskracht

Daarnaast borrelt de gedachte op dat de molens in Kinderdijk al sinds jaar en dag een bijzondere attractie zijn voor veel toeristen. Nou, dat is fijn, want wij hebben er nog veel meer! En of je ze nu mooi vindt of niet. Niemand kan ontkennen dat onze windmolenparken imposant zijn om te zien. Dus wat let ons dan om ze ook op die manier te gaan benaderen.

Eilandmarketing

Samen met Schouwen-Duiveland zouden we ook ónze molens als een attractie kunnen presenteren en onderdeel maken van onze eilandmarketing. Net als bij de Neeltje Jans kunnen we bijvoorbeeld exposities en excursies organiseren om inwoners, schoolkinderen en toeristen kennis te laten maken met windenergie.

Bijzonder rijtje

Goeree-Overflakkee is bijzonder om de zee, het strand, de tulpenvelden, de slikken en nog veel meer moois. We promoten ons eiland met het TOF Magazine. We maken reclame voor ons eigen bier, ons speciale servies, onze sportieve en muzikale evenementen en alles wat er op Flakkee te zien, te kopen en te beleven is. Laten we onze windmolens gewoon aan dit rijtje toevoegen. En zo van een 'nood' een positieve deugd maken.

Piet van Zielst
Sommelsdijk