Afbeelding
Foto:

Leven in de polder (11)

Het is momenteel zonnig en warm weer, maar een week geleden raasde er een storm over het eiland en viel er veel water. Dus moesten boeren met een schep het land op om geulen te graven, zodat het water niet in het land blijft staan. Want de meeste gewassen lopen schade op als ze te lang met hun voeten in het water staan.

De combinatie van regen en zon zorgt ervoor dat de gewassen snel groeien, maar ook het onkruid groeit razendsnel. Dus gaan veel agrariƫrs het land op om het onkruid te bestrijden, meestal gebeurt dat door middel van bespuiten.

Rene Kardux vertelt dat dit jaar het zaaien en planten van uien, suikerbieten en aardappelen een maand later gebeurt dan vorig jaar. Dat komt door het natte voorjaar. De Melissantse agrariƫr gaat mee met de tijd en is bezig met precisielandbouw. Dat wil zeggen dat er door middel van satellietbeelden en drones per plaats wordt gekeken wat er nodig is voor het gewas. Dus krijgt het ene stukje land meer kunstmest dan het ander en worden bestrijdingsmiddelen alleen gebruikt op de plaatsen waar dat nodig is.

Naast het landbouwbedrijf runnen Rene en Miranda Kardux ook camping Elizabethhoeve. Daar stonden vorige week verschillende velden blank. Dus gingen de beheerders met pompen aan de slag om de velden droog te maken en te zorgen dat de gasten weer kunnen genieten van hun kampeerplek.

Afbeelding
Afbeelding