Burgemeester Ada Grootenboer toont haar oogst. Ze sneed de eerste asperges op maandag 23 april.
Burgemeester Ada Grootenboer toont haar oogst. Ze sneed de eerste asperges op maandag 23 april. Foto: Kees van Rixoort

Mooie traditie: burgemeester snijdt eerste asperges bij Van der Velde

HERKINGEN – De eerste asperges snijden op het land van Van der Velde in Herkingen, dat is een traditie die al vele jaren is voorbehouden aan de burgemeester. Eerder togen de burgemeesters Oversier, Boonstra en Stoop in de loop van april of mei naar de Peuterdijk om deze symbolische taak uit te voeren, vorige week was het – alweer voor de derde keer – Ada Grootenboer. Ze zei de traditie graag in ere te willen houden en had na een kwartiertje snijden een mooie oogst verzameld.

Door Kees van Rixoort

Van der Velde teelt al sinds de late jaren tachtig asperges. Het zijn groene, die in tegenstelling tot de witte boven de grond groeien. De groene variant komt beter tot zijn recht op kleigrond, die voor ondergrondse groei te stug is. Witte asperges komen doorgaans van grond die zanderiger is.
Volgens Madeleine van der Velde, die de aspergeboerderij runt met haar man Jabin, zijn de groene asperges lekkerder omdat ze de zon hebben gezien. Bovendien hoeven ze niet te worden geschild, zoals de witte, maar kunnen ze zo de pan in.
Op het akkerbouwbedrijf, dat ook aardappels, suikerbieten, tarwe, uien en wortels teelt, is het nu extra druk. Het aspergeseizoen duurt zes tot acht weken en de aspergeakker krijgt elke dag – met uitzondering van de zondag – een snijbeurt. Het is een intensieve teelt.

Op warmte

Wanneer het seizoen start, heeft te maken met het weer. "Vorig jaar was het op 11 april, het jaar daarvoor pas op 8 mei", vertelt Madeleine van der Velde. "Vijf weken geleden vroor het nog, maar daarna is het goed opgewarmd. Opeens was het superwarm en dan schieten ze de grond uit. Asperges groeien op warmte."
21 juni is altijd de laatste dag van het aspergeseizoen. Het snijden – en steken bij de witte soort – stopt dan om de plant niet verder uit te putten. Door niet langer dan zes tot acht weken te oogsten kan de aspergeplant zich herstellen. Een plant gaat op die manier tien jaar mee.
Van der Velde verkoopt de hele oogst aan huis, in de winkel. "Dat gaat goed. We hebben zelfs klanten uit Den Haag en Brabant. En vergeet de Duitsers niet, die hier op vakantie komen." Naast de A-kwaliteit in verschillende diktes is er de B-kwaliteit: asperges die krom zijn of waarvan de kop is uitgegroeid. Die gaan niet de container in, maar vormen de basis van onder meer pizza's, lasagne en soep.
Naast deze producten verkoopt Van der Velde ook nieuwe aardappelen, beenham van de slager uit Dirksland, zalm van een vishandel in datzelfde dorp, aspergewijn uit Portugal, sauzen, scharreleieren, verse sappen en aardbeien. Kortom: alles voor een lekkere aspergemaaltijd.

De winkel is op maandag, dinsdag en donderdag geopend van 13.30 tot 16.30 uur, op woensdag van 9.00 tot 11.30 uur, op vrijdag van 9.00 tot 16.30 uur en op zaterdag van 9.00 tot 15.30 uur. Op zaterdag is er altijd wat te proeven. Van der Velde verzorgt ook excursies voor scholen en verenigingen: snijden op het veld, hapjes maken en spelen. Meer informatie: zie de nieuwe website die deze week in de lucht gaat.

Aspergewandeltocht

Van een open dag komt het dit jaar niet, maar de aspergeboerderij in Herkingen heeft wel iets nieuws: de aspergewandeltocht op zaterdag 9 juni. Er zijn dan twee routes uitgezet: een van 5 kilometer en een van 15 kilometer, uiteraard ook langs het aspergeland, en 'aangekleed' met lekkernijen voor de deelnemers. Meelopen kost 7,50 euro voor iedereen vanaf 12 jaar en 2,50 voor kinderen onder die leeftijd. De opbrengst van de aspergewandeltocht is bestemd voor hospice Calando in Dirksland.