Ondernemers Piet den Hertog (kaas) en Jan van Harberden (brood) samen met een vrolijke geit in de bakkersmand op De Mekkerstee nabij de Pluktuin.
Ondernemers Piet den Hertog (kaas) en Jan van Harberden (brood) samen met een vrolijke geit in de bakkersmand op De Mekkerstee nabij de Pluktuin. Foto:

Samenwerking tussen eilandelijke ondernemers

'Het beste beleg voor het lekkerste brood'

OUDDORP/MELISSANT – Het is een gouden professioneel duo: Piet den Hertog van Geitenboerderij en Kaasmakerij De Mèkkerstee aan de Hofdijksweg in Ouddorp en Jan van Harberden van de ambachtelijke Brood- en Banketbakkerij aan de Julianaweg in Melissant. Beiden ook dit jaar weer toppers. Nationaal bekroond voor hun producten. Als je dan ook al vele jaren intensief samenwerkt, is het niet verwonderlijk dat deze optelsom leidt tot de gezamenlijke presentatie van een Geitenbrood. Een heerlijk licht bruinbrood met een scheutje geitenmelk, romig van smaak. Dat product zetten beide ondernemers nu, met een aantrekkelijke kortingsactie, als cadeautje in de markt.

Door Jaap Ruizeveld

"Het is meer, want met de geiten- en ook dit jaar voor het eerst schapenkaas van de kaasmakers op De Mèkkerstee en het brood vanuit de bakkerij uit Melissant (Geitendurp), is gelijk de slogan 'brood en beleg' ingevuld. Twee ondernemers die met passie en liefde voor het vak zich eilandelijk presenteren. Dat past goed in de gemeentelijke visie voor eilandmarketing Goeree-Overflakkee. Den Hertog en Van Harberden vinden het belangrijk dat ondernemers schouder aan schouder optreden en elkaar daarmee kunnen versterken. Als je dat ook kan doen met streekgebonden producten, dan wordt er extra meerwaarde aan toegevoegd.

Cum Laude Awards

De Mèkkerstee kreeg dit voorjaar de gouden Cum Laude Awards uitgereikt in de categorieën boerenkaas en ambachtelijke bereiders. Dit gebeurde in Bodegraven, waar prominente kaaskenners de kazen beoordeelden. Liefst 277 kazen waren er uit het gehele land ingezonden. De Mèkkerstee won met haar geitenkaas al voor de derde keer (2015, 2017 en nu 2018) deze gouden award. Het tekent de constante hoogstaande kwaliteit van het product. In de juryrapporten wordt de structuur en de zachte romige smaak vermeld. In 2016 konden wij onze biologische kaas niet aanleveren, vertelt Den Hertog. Hij is blij met de waardering van de keurmeesters (je bent de beste), maar hij vindt het belangrijker dat de consumenten de producten lekker vinden. Dat geldt ook voor de schapenkaas. Ook hier de (gouden) Cum Laude Award. Er was duidelijk vraag naar, zegt de Ouddorpse ondernemer. Deze kaas hadden wij nog niet in ons assortiment. Wij konden de melk verkazen en inmiddels is de schapenkaas in de groothandel opgenomen.

Teamprestatie

Met nadruk stelt hij dat de producten op De Mèkkerstee een teamprestatie zijn. Iedereen is er bij betrokken. Alles, elk onderdeel, moet kloppen. Van het voederen van de dieren tot het kaas maken. Liefde en passie zijn onze kenmerken. Op De Mèkkerstee worden 650 geiten gemolken. Daarnaast wordt van biologische boeren op het eiland melk bij gekocht. Er wordt rond 4 miljoen liter melk verzuiveld. Naast genoemde bedrijfsactiviteiten is De Mèkkerstee een zorgboerderij. Er wordt intensief samengewerkt met Sjaloom Zorg. Mensen met psychische en psychosociale problemen en met een verstandelijke beperking werken volop mee in het bedrijf

Geitenkoekje

Bakker Jan van Harberden uit Melissant heeft in de loop der jaren zijn draai op De Mèkkerstee, in de samenwerking met Piet den Hertog, wel gevonden. Daarom ook de intensivering van producten van de beide gouden (landelijke) prijswinnaars. In het nu gepromote Geitenbrood is een scheutje geitenmelk opgenomen. De bakker wijst op verdere ontwikkelingen. Op nieuwe producten. Zoals de kruidenboter punt. Een geitenkoekje (schuimkoekje) dat in een huidige actie is opgenomen. Een koekje met de ingrediënten cappuccino, crème en karamel, gedoopt in chocolade. Sprekend een geitenhoefje. Wat is hier toepasselijker? (Een actiebon staat in deze krant).

Pluktuin

De Mèkkerstee in Ouddorp (met landwinkel, restaurant, kinderboerderij) staat steeds open voor innovatie. Zo is er als nieuwe attractie een 'Pluktuin' aan het voorzieningenpakket toegevoegd. Globaal geopend in de periode mei tot september. Bezoekers kunnen zelf hun bloemen plukken en op de tafel in de tuin een mooie bos samenstellen. De fraaie kleuren, deze week de tulpen, zijn al op afstand een trekpleister. (Later in het seizoen dahlia's en gladiolen). De Pluktuin is een op al meerdere locaties in de regio uitgerold initiatief van een 'bollenboer' uit Yerseke, die het beheer voor zijn rekening neemt. De prijzen voor de plukactiviteit staan duidelijk op een bord vermeld. De betaling - ook dat staat aangegeven - is op de tuinlocatie te voldoen. Wel een kwestie van eerlijk vertrouwen. Piet den Hertog geeft aan, dat de medewerkers in de zorgclub Mèkkerstee zich bezig zullen houden met het maaien van het gras en onder andere de paden naar en in de tuin.