Havenkomproject Middelharnis vergt mogelijk 2,5 miljoen euro

MIDDELHARNIS – "U wordt er niet blij van, maar mooier kan ik het niet maken. De kosten voor de ingrijpende vervangingsactie van de kademuur Havenkom Middelharnis zullen tussen de anderhalf- en tweeëneenhalf miljoen euro uitkomen. Het uiteindelijke bedrag is afhankelijk van de resultaten van de inspectie en onderzoeken die nog worden uitgevoerd. Grootscheepse renovatie of restauratie is niet afdoende om het onderzochte kadedeel voor de toekomst veilig te krijgen. De enige oplossing is het volledig vervangen. De werkzaamheden hebben een grote impact op het openbaar gebied". Dit stelde wethouder Van der Vlugt donderdagavond in de gemeenteraad bij de aanvrage voor een voorbereidingskrediet van 100.000 euro voor de opstart van het project.

Door Jaap Ruizeveld

In onze abonnee-editie van donderdag hebben wij al uitvoerig aandacht aan dit onderwerp besteed. In de raadsvergadering toonden de fracties begrip voor de noodzaak om maatregelen te treffen. Het gaf de gelegenheid om suggesties in deze voorbereidingsfase mee te geven. Mevrouw Both (CDA) drong er op aan dat de huidige tijdelijke maatregel (gewichtsbeperking) voor transport op de Kaai en de Spuistraat tot 3500 kg tot een permanente maatregel zou moeten worden omgebogen. De integrale aanpak steunt de fractie. Van Alphen (EVV) vroeg dringend aandacht voor de verkeerssituatie op de Spuistraat. Het is er levensgevaarlijk voor fietser en voetganger. Pak dat mee in het VCP Middelharnis.

Onduidelijk

Grinwis (PvdA) vond het voorstel in tekst niet goed doordacht. Wel kon de fractie achter de intenties staan van het voorstel. Het raadslid somde onduidelijkheden op. Geef duidelijkheid over de richting waarop men de openbare ruimte wil (her)inrichten. Pipping (ChristenUnie) adviseerde voor een goede communicatie met omwonenden en betrokken partijen. Destijds had zijn fractie al aangegeven dat een grondige restauratie van de kademuur een kostbare zaak zou worden. Een investering van miljoenen, gaf hij aan. Ook vroeg hij in het voortraject om zorgvuldigheid bodemonderzoek (ondergrond).

Waar komen we uit?

Heintjes (VKGO) was er in de eerste gespreksronde niet gerust op dat het bij de in het voorstel genoemde bedragen zou blijven. Waar komen we uit bij dit ingrijpende project? In het beheerplan Kunstwerkwerken was in 2016 al gesignaleerd dat er in de kademuur een 'knik' zat. Nu in 2018 worden de voor 2021 gereserveerde gelden (350.000 euro) naar voren gehaald. C. Grinwis (SGP) had zich voorafgaand aan de reactie van de wethouder ook al afgevraagd of de genoemde bedragen inclusief voorbereidingskrediet dan 450.000 euro wel toereikend zouden zijn. Duidelijk is dat kademuren goed onderhouden moeten worden. Zijn fractie opteerde overigens voor een aanbesteding van het project in de markt boven de in het voorstel genoemde bouwteam. Zwerus ging voor aanbesteding en niet voor de route met het voorgestelde voorbereidingskrediet.

Bouwteam

Voor de organisatie van het project wordt, gezien de noodzaak van snel ingrijpen, gekozen voor het werken met een bouwteam. Het proces start met een ontwikkelfase. In dit traject wordt bezien welk deel van de oude kademuur behouden kan blijven en op welke manier de cultuur-historische waarde van dit gebied gewaarborgd kan worden met inpassing in het ontwerp. Bij dit proces worden, zo geeft b. en w. aan, alle stakeholders betrokken en kunnen belangen met het projectteam worden gedeeld. Om overlast voor watersport en recreatie te beperken, is het uitgangspunt dat de werkzaamheden zo veel als mogelijk is buiten het hoogseizoen worden uitgevoerd. Dit vereist een snelle start met het opstellen van de bouwteamcontractstukken.