Afbeelding
Foto:

'Werk mee aan een schoon Goeree-Overflakkee'

GOEREE-OVERFLAKKEE – Twaalf vuilniszakken zwerfvuil. Dat was de oogst van een paar uur rapen langs de N215 tussen Middelharnis en Nieuwe-Tonge. Aan de actie, die zaterdagochtend plaatsvond, deden vijf zwerfvuilbestrijders mee.

Door: Kees van Rixoort

De actie is een van de eerste initiatieven van de Facebook-community 'Werk mee aan een schoon Goeree-Overflakkee'. Deze gemeenschap is opgezet door onder anderen Marcel Brevé en Karen van Burg, beiden uit Stellendam, en telt in korte tijd al circa 240 mensen.
Brevé is al jaren zwerfvuil aan het ruimen. Dagelijks trekt hij er met de hond op uit, gewapend met in ieder geval één vuilniszak. "Onderweg raap ik alle rotzooi op die ik tegenkom. Soms heb je vijftien stuks afval, soms zakken vol." Hij kwam op het idee om iets aan het zwerfvuilprobleem te doen, toen hij in het buitenland zag hoeveel rotzooi er op straten en in bermen wordt gedumpt. "In Tunesië zag ik dat het privéstrand elke dag wordt schoongemaakt voor de gasten door het afval gewoon opzij te schuiven. Ik dacht: daar moet ik wat mee, het kan niet zo blijven."
Hij kwam erachter dat Nederland lang niet het meest vervuilde land is, maar wel genoeg om tot actie over te gaan. Zeker ook op Goeree-Overflakkee, dat volgens Brevé de schoonste en groenste gemeente van het land wil worden. "Maandag 30 april zitten we aan tafel bij de gemeente om te kijken wat we kunnen doen. Wij willen het op een redelijk niveau aanpakken, en niet alleen aan de Brouwersdam en op de stranden."

Platgetrapte blikjes

De actie van afgelopen zaterdag trok vijf deelnemers, die samen twaalf vuilniszakken afval uit één kilometer berm en sloot wisten te vissen. Waren er meer rapers geweest, dan zou het hele traject naar Oude-Tonge zijn afgelegd en was de opbrengst, extrapolerend, 92 vuilniszakken geweest. Marcel Brevé en zijn kompanen kwamen van alles tegen: "Gereedschappen, auto-onderdelen, nummerplaten, veel platgetrapte blikjes, plastic… Ook de sloot lag vol. Het is onvoorstelbaar. En dan is er nog genoeg wat wij niet hebben gezien."
'Werk mee aan een schoon Goeree-Overflakkee' wil ook werken aan bewustwording. "Het is een mentaliteitskwestie", zegt de zwerfvuilraper uit Stellendam. "De knop moet om. Het is een kleine moeite om even te bukken en wat troep op te rapen."

Afbeelding