Ceciel Sarlemijn.
Ceciel Sarlemijn. Foto:

Kunstkijk: langs de oevers van de Nijl

GOEDEREEDE - In één van de schilderachtige straatjes dicht bij de oude haven van het stadje Goedereede, woont en werkt kunstenares Ceciel Sarlemijn. Ze is net terug van de molen iets buiten het stadje, waar ze een groepje kinderen schilderles gaf in de buitenlucht. "Met mooi weer geef ik graag buiten les."

Tekst: Jolanda Driesse-Bosland

Ook de volwassen cursisten van Ceciel komen graag langs voor hun teken- en schilderlessen. Dit genoegen is wederzijds. "Ik vind het fijn om les te geven en samen bezig te zijn met de cursisten. Plezier hebben in het werk en een goede sfeer vind ik allebei belangrijk."
De geboren Amsterdamse volgde haar opleiding aan de Rietveld Academie. De wereld van de kunst werd haar met de paplepel ingegoten en ze wist dan ook al heel jong dat ze zich verder wilde bekwamen in tekenen en schilderen. "Ik was de jongste in ons gezin en was niet anders gewend dan dat iedereen om me heen tekende en schilderde." Het voelde dan ook als een heel logische stap voor de jonge Ceciel dat ze naar de kunstacademie zou gaan. "Dat was eigenlijk geen vraag."
Ze studeerde vrije grafiek aan de academie en ontwikkelde zich onder meer in de teken- en schilderkunst, het etsen en de lithotechniek. Ook maakte ze kennis met beeldhouwen.
Naast schilderkunst heeft keramiek haar warme belangstelling. Langs de lange wand in de eeuwenoude tussenwoning is een plek ingeruimd voor het gestileerde keramieken hoofd van Maria van Bourgondië. De gravin bekrachtigde in de vijftiende eeuw een aantal keuren, waaronder het stadsrecht, aan Goedereede. De adellijke dame werd, ter gelegenheid van het 700-jarig bestaan van Goedereede in 2012, door Ceciel opnieuw tot leven gebracht in keramiek.

Egon Schiele

Een eindje verderop hangt aan de wand een schilderij in olieverf van Ceciel op achttienjarige leeftijd. "Dit portret heeft de Amsterdamse kunstschilder Jan Everts gemaakt. Van hem kreeg ik ook mijn eerste tekenlessen. Everts volgde zijn opleiding aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten en schilderde op een klassieke manier. Hij portretteerde meerdere generaties binnen onze familie; het portret van mijn grootvader was ook van zijn hand."
Ceciel tekent en schildert graag portretten en neemt deel aan een bijzonder collectief: dat van een aantal kunstenaars dat tweewekelijks bijeenkomt op Schouwen-Duiveland. Tijdens deze bijeenkomsten staat portret- en modeltekenen centraal. "Het deelnemen aan deze groep is een belangrijke motor voor mijn werk."
Wie of wat inspireert de kunstenares nog meer? "Er zijn meerdere zaken die mij inspireren. Denk aan een tentoonstelling of bijvoorbeeld het werk van Egon Schiele. Ken je hem? Hij was een tijdgenoot van Gustav Klimt en schilderde met veel expressie." De kunstenares toont een boek met werk van Schiele. "Hij schilderde heftige, expressieve beelden. Die dramatiek is kenmerkend in zijn werk."
Een ander moment van inspiratie onderging ze onlangs tijdens een bezoek aan de Hermitage in Amsterdam, waar ze de tentoonstelling van de Hollandse Meesters bezocht. "Ik bekeek er onder meer het werk van Rembrandt. Zó mooi! Als hij nu zou leven, dan zou ik heel graag les van hem hebben!"

Spelen met kleuren en vormen

De Goereese kunstenares schildert naast portretten ook graag landschappen. "Als ik onderweg ben, heb ik altijd een klein tekenboekje bij me met wat potloden en een fineliner." De schetsen werkt ze uit haar atelier. Behalve de techniek is het spelen met kleuren en vormen belangrijk voor haar. "Ik experimenteer graag, maar ook de techniek is belangrijk. Wanneer je de techniek niet beheerst, dan is dat echt een handicap." Ze wijst op het belang van kennis van de kleurenleer, perspectief en verhoudingen. "Bij het maken van een portret bijvoorbeeld, is het van belang de verhoudingen tussen ogen, neus en mond te kennen."
In haar atelier achterin de langgerekte stadstuin, waar de eerste voorjaarsbloemen bloeien, toont de kunstenares een kleurig schilderij van een olijfboom, dat ze maakte naar aanleiding van een bezoek aan Samos. Een ander werk toont de oevers van de Nijl, gezien door de ogen van Ceciel. Collages van tekenwerk is een andere techniek die ze graag toepast. "Ik vind het leuk om de mooiste gedeelten uit diverse tekeningen te combineren tot één geheel."
De diversiteit in werk tekent de veelzijdigheid van deze kunstenares.
Wie het gevarieerde en boeiende werk van Ceciel Sarlemijn wil bewonderen, is van harte welkom in haar atelier tijdens de Kunstkijkdagen van 10 t/m 13 mei a.s.