Arjo van der Graaff (links) met Jaap Grinwis in discussie. Op de achtergrond de foto met Jaap.
Arjo van der Graaff (links) met Jaap Grinwis in discussie. Op de achtergrond de foto met Jaap. Foto:

Expositie fototentoonstelling 'Vissers met oorringen'

GOEDEREEDE - Het komt niet zo veel voor dat bij een opening van een expositie in de Goereese Toren, Goereese vissers in groten getale aanwezig zijn, maar zaterdag was dat nu juist wel het geval, want deze keer betrof het een expositie waar Goereese vissers zelf het onderwerp waren.

Tekst en foto: Adri van der Laan

André Kastelein van de Stichting Goereese Gemeenschap en beheerder van de Toren vertelde zaterdagmiddag aan het grote gezelschap dat bij de opening van de expositie aanwezig was, de aanleiding en achtergrond van de expositie rondom de oorringen. Zie hiervoor het artikel elders op deze pagina.

"Een droomklus", zo noemde fotograaf Arjo van der Graaff het fotograferen van de vissers. Hij had wat tips gekregen van een oud-studiegenoot, de wereldberoemde portretfotograaf Oscar Seijkens, die ook bij de opening van de expositie aanwezig was. Arjo was onder de indruk van het enthousiasme van de vissers. "Er was er een die op vrijdagmiddag van het schip stapte en gelijk bij mij de studio in dook". Arjo van der Graaff heeft gekozen voor zwart-wit met een kleine kleurtoevoeging. De portretten van de vissers zijn afgedrukt op aluminium panelen van één meter in het vierkant.

De schilderijen werden zaterdag door de afgebeelde vissers of hun familieleden onthuld.
In de expositieruimte wordt in een aantal vitrines unieke fossielen uit de Noordzee tentoongesteld. De fossielen zijn beschikbaar gesteld door Noordzeevisser Kommer Tanis van het Goereese Havenhoofd.