'Goeree-Overflakkee misbruikt sloopregeling oude agrarische gebouwen'

DEN HAAG/DIRKSLAND – Stichting Bescherming Dorpsgezicht' uit Sommelsdijk hoopt dat de Raad van State een stokje steekt voor de dreigende sloop van één van de laatste gave voorbeelden van een 19e eeuws arbeiderswoninkje in Dirksland.

Persbureau Cerberus

Volgens Thijs Loosjes van Bescherming Dorpsgezicht misbruikt de gemeente Goeree-Overflakkee een sloopregeling die eigenlijk is bedoeld voor het verwijderen van lelijke overbodige agrarische gebouwen, zoals kassen en varkensstallen. 'Maar hier mag de eigenaar van een cultuur-historisch waardevolle landarbeiderswoning langs de Westdijk het pand slopen om elders op het eiland nieuwe woningen te bouwen. De sloop van deze prachtig gelegen woning maakt deel uit van het cultureel-historische erfgoed van ons eiland. Volgens de gemeente zou sloop tot een ruimtelijke verbetering leiden. Maar dat is onzin. Kijk hoe mooi de woning langs de dijk ligt. Het is een van de laatste gave voorbeelden van dit soort woningen die rond 1850 zijn gebouwd. De gevel is nog origineel en ook voor de rest is het nog origineel. Andere vergelijkbare woningen, nog een drietal, verkeren in slechtere staat of zijn recent verbouwd. Onlangs is er nog een woning aan de Staakweg 117 gesloopt,' aldus Dorpsgezichtwoordvoerder Loosjes. Rechter en staatsraad Paula van der Beek-Gillissen vroeg waarom de gemeente de woning niet bijzonder of niet monumentaal vindt.

Glas en lood

'Er zijn alleen nog enkele originele details zoals de kozijnen met glas en lood. Maar die kunnen nog wel apart bewaard worden,' aldus de gemeentewoordvoerder. Toch kon hij niet goed uitleggen waarom de toenmalige gemeente een aantal jaren geleden nog een sloopverbod voor de woning wilde. 'Tja, dat was 25 jaar geleden, dan kan er veel veranderen.' Woordvoerder Loosjes vond dat een vreemde redenering. Volgens hem heeft de gemeente nu eenmaal een opdracht om zoveel vierkante meters te slopen omdat anders ontwikkelaars hun toegewezen vierkante meters niet kunnen bouwen. 'Het huisje is maar 70 m2 groot. Daar kun je toch geen nieuwe huis van bouwen,' aldus Loosjes. 'Ja maar we kunnen die 70 m2 niet missen, dan kan er elders geen nieuwe woning worden gebouwd,' reageerde de gemeentewoordvoerder. Maar waar nu precies de ruimtelijke verbetering aan de Westdijk in schuilt als een karakteristieke woning wordt gesloopt, daar zweeg de gemeentewoordvoerder over. De Raad van State doet zo snel mogelijk uitspraak.