Afbeelding
Foto:

Roel en Bets Neutel werken met jongeren in Borneo

GOEREE-OVERFLAKKEE – Roel en Bets Neutel zijn voor een korte periode van enkele weken in Nederland, maar hun woon- en werkplek is Living Waters Village in Borneo. Ze vertellen graag over hun werk in Indonesië en willen tijdens de markt op D'n Diek met Koningsdag graag iets laten zien over hun werk.

Door: Adri van der Laan

Roel en Bets Neutel woonden tot twee jaar terug in de buurt van Den Haag. Bets, die met haar eigen naam Otte heet, is geboren op Tiengemeten, maar opgegroeid in Herkingen. Tijdens een familiebezoek spreken we met Roel en Bets over hun werk, en hun motivatie voor hun missie in Indonesië.
Roel en Bets hadden allebei een goede baan in Nederland, maar hier kwam verandering in. Bets vertelt dat zij op zoek waren naar een vakantiebestemming in Griekenland. "Toen kreeg ik het gevoel dat God andere plannen met ons had. Het gevoel leefde heel erg bij mij dat God ons in Afrika wilde hebben". En dan niet voor vakantie, maar voor werk in dienst van de naaste. Maar dit bleek niet zo te zijn, want ze voelden zich later door God geroepen om naar Indonesië te gaan. Hoe dat moest wisten ze niet, maar ze baden: "Heer, als U wilt dat we naar Indonesië gaan, moet u ons omvormen", en dat is gebeurd. Tijdens een reis naar Indonesië kwamen ze met het werk van Living Waters Village in aanraking. Een groot hulpverlenings- en zendingsproject van Ronny en Kay Heyboer. Heyboer is ook op Goeree-Overflakkee bekend vanwege de bezoeken van verschillende eilanders aan zijn project op Borneo.

Voor gek verklaard

Het echtpaar Neutel verkocht hun huis en nam ontslag bij hun werkgevers. "Mijn werkgever verklaarde mij voor gek, maar ik antwoordde dat ik nu naar de betrouwbaarste werkgever die er bestaat toe ga", vertelt Roel. "Dan was er nog het probleem: 'hoe vertellen we het aan onze kinderen?' Onze jongste zoon begreep het al voordat we het hem vertelden. 'Ik begrijp het al, jullie gaan in de zending', maar hij was enthousiast. We zagen er wel tegenop om het tegen onze oudste zoon te zeggen, want hij zou vast en zeker sceptisch reageren. Maar in de nacht voordat we het hem zouden zeggen, had God het hem al bekend gemaakt in een droom en hij was het eens met onze beslissing", herinnert Bets zich.
Momenteel werken ze ruim twee jaar in Living Waters, Bets werkt drie dagen in de eigen bakkerij van Living Waters Village en de rest van de zesdaagse werkweek besteedt ze aan hulpverlening aan de jongeren die in het dorp wonen. Als ze in mei weer teruggaan naar Indonesië, gaat Bets in de kliniek helpen en later in het jaar een taalstudie volgen op Bali, om beter te kunnen communiceren met de kinderen.
Roel heeft een technische achtergrond en mede daarom beheert en onderhoudt hij het gereedschap van de organisatie. Naast het onderhoud repareert hij ook allerlei apparatuur, zoals wasmachines en andere huishoudelijke apparatuur. Dat is natuurlijk soms wel improviseren, "want je hebt hier geen Gamma". Daarnaast stuurt hij ook de jongeren aan die bij hem aan het werk zijn. "Door deze jongens, die niemand meer hebben, wordt je dan al vlug als een soort vaderfiguur beschouwd".
Het leven in Indonesië is niet eenvoudig. Naast de hitte en de heel hoge vochtigheid - 98% - is er ook de bureaucratie. Er moet enorm veel gebeuren voordat ze een verblijfsvergunning hebben en die moet dan ook regelmatig vernieuwd worden, iets wat niet alleen tijd, maar ook veel geld kost. Steeds weer voelen ze zich in hun keuze van een paar jaar geleden bevestigd, "maar soms is het wel moeilijk hoor. Vorig jaar hebben we twee keer gehad dat we zeiden: laten we maar stoppen", maar zo ver is het niet gekomen.
In hun werk komen ze heel veel schrijnende gevallen tegen van jongeren die misbruikt, verslaafd en wees zijn. Dit laatste komt omdat de ouders heel jong sterven, omdat lang niet iedereen van de mensen in Indonesië geld heeft om aan goede medicijnen te komen. "Dan is het ook schrijnend om te zien als meisjes trouwen en op dat moment zeker een moeder missen", aldus Bets. De band die ze met de jongeren hebben opgebouwd maakt hun werk in Indonesië heel mooi, zo blijkt uit hun verhaal.

Financiën

Bets en Roel dienen voor hun eigen financiën te zorgen, ze krijgen voor hun werk in Living Waters Village geen geld, ze moeten zelfs voor hun verblijf daar betalen. Financieel zijn ze dan ook volledig afhankelijk van giften. "Dat heeft als voordeel dat we in ons werk volledig afhankelijk zijn van God. En, zo is onze ervaring, Hij zorgt goed voor ons, want Hij heeft ons hier geplaatst".

Tijdens Koningsdag zijn Roel en Bets tijdens de markt present op D'n Diek. Zij geven dan informatie over hun werk en verkopen wat voorwerpen uit Indonesië. Op 12 mei, een week voor hun vertrek, wordt er een benefietavond georganiseerd in De Dome in Spijkenisse.

In kader bij artikel:

Informatie:
Om de contacten met hun achterban in Nederland te onderhouden, hebben Bets en Roel een thuisfrontcomité. Dit comité is via www.roelenbetsonmission.nl te bereiken. Op deze site staat ook heel veel info over het werk van het echtpaar in Indonesië.
Wie meer informatie wil over het totale project, kan dit verkrijgen via http://www.heyboer.org/nl.