Christenen ontmoet je nog overal!

Wie veel reist kan veel verhalen. Boeiend om mensen te ontmoeten. Elk mens is een uniek schepsel van God. Dit mag je ook gerust eens tegen elkaar zeggen. En het is helemaal uniek als je er achterkomt. Dan kijk je meteen in de spiegel van God. En wat zie je? Het antwoord komt nu of straks. Maar, we hebben niet veel tijd te verliezen. Het is zomaar laat. Hopelijk niet te laat om Jezus te zoeken.

Eén van onze dochters vloog wat eerder terug uit Roemenië naar Eindhoven. Haar werk riep. Op het vliegveld zag zij een jonge man lopen. Hij had letters op zijn shirt: "Jesus saves" (Jezus redt). Dat je daarmee durft te lopen, zeg! En hij had ook Toms aan z'n voeten. Voor elk paar dat je koopt is er een paar voor een ander in nood beschikbaar. Mooi bedacht!

Diezelfde zaterdagmiddag liepen wij over de brocantenmarkt in Roemenië. We raakten aan de praat met een paar mannen van een kraam. Eén had langer haar dan gebruikelijk. Maar hij was opmerkelijk spraakzamer over Jezus dan ik verwachtte op zo'n markt. Ik vroeg: "Geloof je dan?" Hij antwoordde zonder blikken of blozen: "He is my Lord" ("Hij is mijn Heere!"). Het liet me niet los. Enkele uren later ging ik hem het boekje brengen: "Jezus onze Bestemming." In het Roemeens. Hij had het al(!), maar wilde het graag aan z'n vriend geven. Ook goed natuurlijk.

Het aantal christenen in Nederland neemt af. Zorgwekkend noem ik dat. Maar als je over de wereld reist, kom je ze steeds weer tegen. En dan in zulke ongedachte ontmoetingen. Heerlijk om mee te maken. In Ouddorp op straat kan het je ook zomaar overkomen dat je een christen uit een ander deel van het land ontmoet. Of soms zelfs uit een ander deel van de wereld. Het overkwam mijn vrouw dat een echtpaar aanbelde. Ze hadden de vlag achter het raam zien hangen met als tekst: "Jezus Leeft." Het had hun aandacht getrokken. Hij kwam uit Turkije, zij uit Duitsland. Ze waren een kerk voor vluchtelingen begonnen. Die morgen hadden ze gebeden of ze christenen mochten ontmoeten. Ze dronken koffie. Zij stond op, liep naar de ligbox van Samuël en begon te zingen: "Je bent een parel in Gods hand." Zeg nou zelf: Is God niet wonderlijk? Kijk in de spiegel. Jezus is er voor jou!

Column ds. Van de Berg