Fiori Musicali bestaat in 2018 vijftien jaar. 
Fiori Musicali bestaat in 2018 vijftien jaar.  Foto:

Jubilerend Fiori Musicali zingt toegankelijke klassieke muziek

GOEREE-OVERFLAKKEE – Fiori Musicali bestaat in 2018 vijftien jaar. Het koor laat dit niet ongemerkt voorbijgaan. Voor 6 oktober staat een jubileumconcert op het programma, dat de liefhebber van toegankelijke klassieke muziek niet voorbij moet laten gaan. En wie mee wil zingen ook niet. 'Fiori' nodigt nadrukkelijk nieuwe zangers en zangeressen uit om aan te haken.

Door Kees van Rixoort

6 oktober duurt nog bijna een halfjaar. Wie Fiori Musicali graag hoort, hoeft echter niet zolang te wachten. Op zaterdagavond 26 mei geeft het koor een concert in de rooms-katholieke kerk te Middelharnis. Aansluitend bij de christelijke feesten in het voorjaar, kan het publiek een aantrekkelijk en gevarieerd programma verwachten. Overdag geeft het koor overigens hetzelfde concert in de Sint-Janskerk te Gouda.
Het koor zingt twee psalmen van Edvard Grieg. De Noorse componist baseerde deze stukken op teksten uit het Bijbelboek Hooglied. De invloed van Noorse volksmuziek is te horen. Ook in Cantique de Cantique (deel 1 en 7) van Daniel Lesur is Hooglied verwerkt. Lesur is beïnvloed door het Frans impressionisme en een geestverwant van Debussy.
Op het programma staat voorts het zes- en achtstemmige Crucifixus van Antonio Lotti, een barok stuk vol spannende dissonanten. Het Pinksterfeest klinkt door in Der Geist hilft unsrer Schwachheit auf van Johann Sebastian Bach. De dubbelkorigheid is vooral in het eerste deel prominent aanwezig, terwijl het stuk eindigt in een Pinksterkoraal.
Van Olivier Messiaen brengt Fiori O sacrum convivium ten gehore. Het is een kleurrijk stuk met opvallend langgerekte lijnen. Om de variatie tijdens die concert nog eens te benadrukken staat ook In the beginning van Aaron Copland op het programma. Het stuk, waarvoor het koor ook de professionele mezzosopraan Judith van den Dool inschakelt, roept het beeld van de schepping op. Het is ritmisch erg divers van karakter en eindigt in een grandioos hoogtepunt: de voltooiing van de schepping.

Jubileumconcert

Let op: in het Eilanden-Nieuws verschijnt een kortingsbon voor het concert op 26 mei. Voor het jubileumconcert op 6 oktober is geen kortingsbon nodig, want dit concert in de hervormde kerk van Middelharnis is gratis toegankelijk. Als een cadeau van het koor aan iedereen die wil komen om een boeiend en laagdrempelig klassiek programma te horen. Toegankelijke kwaliteit, dat is waar Fiori Musicali mee wil uitpakken. Hopelijk met zangers en zangeressen die graag willen meezingen.
Het programma bevat traditioneel klassiek repertoire, dat deels in de afgelopen vijftien jaar door Fiori is gezongen. Voor Dixit Dominus van Händel en Magnificat van Bach, twee feestelijke stukken, komen een groot orkest en solisten naar Middelharnis. Daarnaast is er ruimte voor rust en contemplatie in de a capella-stukken die het jubilerende koor zingt.
De slotoptredens van 2018 zijn op 22 december in de Toren van Goedereede. Dat zijn sfeervolle kerstconcerten, waarmee Fiori Musicali al vanaf het begin aan de weg timmert.