Gerrit de Jong (links) en Kees Neisingh hebben zojuist een informatiepaneel onthuld.
Gerrit de Jong (links) en Kees Neisingh hebben zojuist een informatiepaneel onthuld. Foto:

Tobruk markeert Bunkerroute en samenwerking Erfgoedlijnen

OUDDORP – Bij de Bunkerroute, op De Punt, komen twee van de zeven Zuid-Hollandse Erfgoedlijnen bij elkaar: Atlantikwall en Goeree-Overflakkee. Daarom waren de voorzitters van beide Erfgoedtafels maandag 16 april naar die locatie gekomen voor een officiële handeling: de onthulling van een informatiebord op de bunker die als een soort uithangbord voor de Bunkerroute langs de weg staat.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Deze bunker, een zogenoemde Tobruk, is geen onderdeel van de Bunkerroute. Het gevaarte kwam tevoorschijn bij het voorbereiden van bouwwerkzaamheden aan het Hoge Pad in Ouddorp. Het had niet veel gescheeld of deze herinnering aan de Tweede Wereldoorlog was vernietigd.

Toen dat gevaar was afgewend, had het ook niet veel gescheeld of de bunker was verhuisd naar het Bevrijdingsmuseum in Zeeland. Stichting WO2GO was op tijd om de Tobruk voor Goeree-Overflakkee te behouden. In het voorjaar van 2016 volgde het uitgraven van het 28.000 kilo wegende stuk beton en de verplaatsing per dieplader naar De Punt. Met dank aan financiële ondersteuning uit verschillende hoeken en vele uren vrijwilligerswerk.

Nu is de Tobruk toegevoegd aan de Bunkerroute. Als markering van dit enigszins verborgen bunkercomplex, dat Stichting WO2GO enige jaren geleden heeft uitgegraven en opengesteld voor het publiek. De Bunkerroute is met de forse 'wegwijzer' gemakkelijker te vinden.

Een bunker uit de grond halen is niet eenvoudig, maar diezelfde bunker ergens anders neerzetten valt ook nog niet mee. Zeker niet als die locatie als Natura 2000-gebied extra bescherming geniet én direct aan een doorgaande weg ligt. Er waren nogal wat partijen voor nodig om alles voor elkaar te krijgen, memoreerde WO2GO-voorzitter Dennis Notenboom tijdens de feestelijke gebeurtenis. Niet in de laatste plaats beide Erfgoedlijnen.

Landmark

"Ik ben er trots op dat we deze bunker hebben kunnen behouden en niet in de afvalshredder is verdwenen", zei Gerrit de Jong, voorzitter van de Erfgoedtafel Goeree-Overflakkee. Hij onderstreepte het historische belang en roemde het gerealiseerde idee van WO2GO om de Tobruk als "een landmark" bij het begin van de Bunkerroute te plaatsen. De Jong onthulde het informatiebord op de bunker samen met Kees Neisingh, voorzitter van de Erfgoedtafel Atlantikwall.

Daarna toog het gezelschap naar boven om in een van de bunkers een filmpje te bekijken over het uitgraven en verplaatsen van de Tobruk van het Hoge Pad, waar een van de drie hoofdkwartieren van de Duitsers was, naar De Punt.

Verlof

Tussen de bunkers kwam ook de officiële mededeling dat de replica's van een tankkoepel en een stuk geschut mogen blijven staan. Dat was sinds Open Monumentendag 2016 onzeker omdat de replica's op grond van de wet Wapens en Munitie illegaal vervaardigde wapens zouden zijn. Er waren veel juridische inspanningen voor nodig – onder andere een aanvraag voor ontheffing, een afwijzing, een zienswijze, een hoorzitting en een advies van de korpschef van de politie Rotterdam-Rijnmond – om verlof te krijgen de 'wapens' te behouden voor de Bunkerroute.