Afbeelding
Foto:

Het voorjaar is laat dit seizoen

Op het bedrijf van familie Van der Kooij zijn ze druk bezig met de voorbereidingen om de aardappelen te kunnen poten voor aankomend seizoen. De afgelopen periode was het land te nat om er aardappels op te poten, wat al wel kan is het prepareren van het pootgoed. Het pootgoed zijn in feite de 'moederaardappels' die straks de grond in gaan om te zorgen voor mooie aardappelplanten met veel aardappels.

Johan: "We willen zo veel mogelijk kiemen op de pootaardappelen krijgen, hierbij is het juiste temperatuurverloop tijdens de bewaarperiode ontzettend belangrijk. Ook zijn we onze machines gereed aan het zetten, deze vragen tegenwoordig veel technische kennis door alle elektronica aan boord."

Zodra het een aantal dagen droog weer is, zullen we het land op gaan. Het is belangrijk dat de bodem voldoende opgedroogd is, omdat anders de zware machines van tegenwoordig de grond te veel in elkaar drukken, waardoor de planten minder makkelijk kunnen groeien. Wanneer het land echt goed opgedroogd is, zullen er weer overal in de polder omhoogstaande kiepwagens te zien zijn.

Johan legt uit: "Het land is vaak maar een korte periode in topconditie om aardappels te poten, of andere gewassen te zaaien. Daarom worden er vaak lange dagen gemaakt om alles op tijd in de grond te krijgen en er zo voor te zorgen dat de gewassen voldoende groeidagen hebben. De kneepjes van het vak zijn dus om alles precies op het juiste moment te doen. Dus het land mag niet te nat zijn, maar je wilt toch zo vroeg mogelijk aan de gang. Dit jaar hebben we een laat voorjaar, het is lang koud en nat gebleven. Vorig jaar waren we half april al klaar met aardappels poten en de andere zaaiwerkzaamheden. Nu moet het meeste werk nog gebeuren."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding