Arco Luime.
Arco Luime. Foto:

Ook voor Arco Luime uit Ouddorp nationale titel

OUDDORP - Trots en een feestelijke stemming ook aan het Smalle Einde 6 in Ouddorp bij de familie Luime. Immers de achttienjarige Arco behaalde in de klasse Uitvoerend brood- en banketbakker afgelopen dinsdag eveneens de nationale titel. Zijn ouders waren net op tijd in Wageningen om de prijsuitreiking bij de (MBO) Stichting Jeugdvakwedstrijden 2018 bij te wonen. Zij waren destijds niet ingelicht dat Arco bij regionale voorwedstijden in Bergen op Zoom de eerste plaats had veroverd en misten toen de huldiging. Maar deze landelijke prijs, dat was toch wel een stapje hoger.

Door Jaap Ruizeveld

Met een eindscore van 8.6, een oorkonde, een beker, medaille en getooid met het lint met opschrift: 'Kampioen van Nederland' kan Arco terugzien op een mooi eindresultaat. Binnen de vastgestelde tijd van 5 uur produceerde hij in zijn opdracht 12 stuks klein gevuld brood met Zwitserse room en kersen alsmede 12 driehoekjes met amandelspijs en amarena-kers (ontpitte in suikersiroop ingelegde zure kers). Die driehoekjesvorm verdient nog toelichting. Arco wilde geen ronde vorm, maar juist driehoekjes produceren. En die vorm werd hulpvaardig (aangeleverd) ontworpen door Smalle Einde-buurman Cor Luime.

Stageblokken

Het jeugdige talent volgt na afloop van de studierichting VMBO (Voeding) bij Edudelta in Middelharnis zijn schoolopleiding nu op mbo-niveau bij Scalda in Middelburg. Hij is tweedejaars. Als alles goed blijft gaan, zijn de vervolgstappen de komende jaren dan via het certificaat zelfstandig bakker naar leidinggevende mogelijkheden. Arco Luime loopt stage bij Brood- en Banketbakkersbedrijf De Visser in Dirksland. Daarvoor mocht hij in een stageperiode actief zijn bij Echte Bakker Akershoek in Ouddorp. Zijn begeleider in Dirksland, Lau de Visser, is blij voor Arco met dit succes. "Hij heeft er veel voor geoefend. Beschikt over vakkennis. Ik kijk er dus niet vreemd van op dat hij de titel behaald heeft. Als stagebegeleider kan je adviseren en zie je dat schoolopleiding en praktijkervaring samenvloeien. Hij heeft het verdiend als je zo met je 'vak' bezig bent".

Leergierig

Kommer Akershoek omschrijft Arco als een leergierige jongen die er voor gaat. Dat bleek tijdens een stageblok. In de praktijk ziet en leert hij items die hij oppikt en die hij kan inpassen in zijn schoolopleiding. Hij brengt overigens menig uurtje door in de banketbakkerij in onze vestiging aan de Hoenderdijk. Op deze wijze groeit ook daar zijn ervaring. Het bakkersvak zit weer in de lift, geeft Kommer aan. Dat komt zeker door de uitzendingen (campagne) van Heel Holland Bakt. Jongeren vinden het toch leuk om van grondstoffen iets moois, iets lekkers te maken. Slotvraag: Waar komt de liefde voor het bakkers-en banketbakkersberoep vandaan? "Ik heb zelf altijd deze richting gewild en heb daar mijn plezier in", zegt Arco Luime.