Mogelijk speciale Noordzeecommissaris

STELLENDAM – Minister Cora van Nieuwenhuizen onderzoekt of een speciale 'Noordzeecommissaris' kan zorgen voor regie op de Noordzee. Dat antwoordt ze in een brief aan de Kamer naar aanleiding van een verzoek hiertoe begin deze maand van de Tweede Kamerleden Tjeerd de Groot (D66), Jaco Geurts (CDA), Carla Dik-Faber (CU) en Arne Weverling (VVD). Zij deelden hun zorgen dat door de verschillende activiteiten op de Noordzee de visserij in de verdrukking komt.

Door Jaap Ruizeveld

Dit najaar komt het Kabinet met een voorstel voor een Strategische Agenda voor de Noordzee tot 2030, met een bijbehorend uitvoeringsprogramma. Een sterke regierol is nodig, Zes ministeries zijn er bij betrokken. In de brief schrijft Van Nieuwenhuizen dat de Strategische Agenda een helder perspectief moet geven van de functies die op de Noordzee kunnen bijdragen aan een positieve duurzame ontwikkeling in samenhang met een gezonde natuur.

Aansturing

De minister geeft aan dat het Kabinet daarin een efficiënte aansturing wil aanbrengen, die tegelijk pragmatisch en slagvaardig is met een heldere rolverdeling. Als bewindsvrouw van Infrastructuur en Waterstaat blijft Van Nieuwenhuizen verantwoordelijk voor de coördinatie van het proces. De Nederlandse Vissersbond vraagt al heel lang om regie op de Noordzee. Voorzitter Johan Nooitgedagt: "De Ruimtelijke Ordening is in al die jaren steeds meer een chaotische toestand geworden, waar iedereen elkaar in de weg zit. Een Noordzeecommissaris is dus zeer welkom".