Afbeelding
Foto:

Ledenmiddag PCOB:

Klaas Salverda over zijn boek 'Testament van de pers'

MIDDELHARNIS - "Nog een paar jaar en papieren kranten zijn curiositeiten. Toch waren het juist de dagbladen die door hun weergave van het nieuws jarenlang aan minstens het halve land richting gaven. Wat stond er eigenlijk in de krant en waar stonden al die kranten voor? Welkom in het Testament van de pers!", aldus de uitnodiging voor een ledenmiddag van de PCOB.


Leest u nog een krant? En welke lazen ze vroeger bij u thuis? Net als kerken, bonden en partijen fungeerden dagbladen jarenlang als richtingwijzers voor en in het leven van mensen.
De Haagse journalist Klaas Salverda komt hierover vertellen. Want de oplages van papieren kranten lopen heel hard terug. In de afgelopen 15 jaar liefst 40 procent. De Telegraaf, bijvoorbeeld, ging van 800.000 naar nog geen 400.000 abonnees.
Een bijzondere ontwikkeling. Want intussen zitten we wel vol vragen. Hoe komt het met mijn werk? En met de hypotheek van m'n kinderen als ze geen vaste baan hebben? Met die vluchtelingenstromen? En al die aanslagen, veraf en dichtbij?
Om te weten waar we nu staan schreef Salverda een testament: "Het Testament van de pers". In 1.000 fragmenten opgetekend uit kranten vanuit het werk van 600 collega-journalisten over de afgelopen 40 jaar. Salverda was zelf jarenlang dagbladjournalist en maakte het allemaal van dichtbij mee.

De ledenmiddag van de PCOB is op maandag 16 april om 14.00 uur in verenigingsgebouw De Hoeksteen te Middelharnis. Entree € 2,-.