Wil Meijer (links) en Anneke Reintjes zijn samen bezig aan met de voorbereidingen van het jubileumfeest.
Wil Meijer (links) en Anneke Reintjes zijn samen bezig aan met de voorbereidingen van het jubileumfeest. Foto:

Plaatselijke commissie halve eeuw actief in Oude-Tonge

OUDE-TONGE- Volgende week viert de plaatselijke commissie in Oude-Tonge haar 50-jarig bestaan. De commissie werd in 1968 opgericht om maandelijks wat activiteiten te organiseren voor de ouderen uit het dorp. Gewoon voor de gezelligheid en om elkaar te kunnen ontmoeten. Dit principe wordt nog steeds gehandhaafd en met succes. Iedere maand komen er minimaal 50 mensen naar het infocentrum aan de Bernhardstraat om samen een rondje bingo te spelen of een hapje te eten.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

De oprichting van de commissie was een gevolg van de opening van de seniorenwoningen aan de Bernhardstraat met aangebouwde recreatiezaal. Afgevaardigden van de kerken en instanties als het Rode Kruis, de ANBO, het bejaardenwerk, de woningbouwvereniging, de vrouwenbond en de plattelandsvrouwen verenigden zich en besloten in de, voor die tijd zeer moderne, recreatieruimte activiteiten aan te bieden aan de ouderen van Oude-Tonge. Het doel was om deze zo laagdrempelig en betaalbaar mogelijk te houden, zodat velen er gebruik van zouden maken. En dat gebeurde ook. Tot op de dag van vandaag wordt er op deze manier gewerkt.

Succesvolle formule

Inmiddels worden de bijeenkomsten georganiseerd door een groep zeer enthousiaste vrijwilligers, als onderdeel van de Stichting ZIJN. Deze Stichting faciliteert en ondersteunt de commissie, die verder overigens geheel zelfstandig werkt. Wil Meijer en Anneke Reijntjes zijn twee van de zeven commissieleden, die zich iedere maand inzetten om een leuke middag aan te bieden. "Het principe werkt inderdaad nog steeds prima", beaamt Wil. "We hebben nog weleens nieuwe activiteiten geprobeerd, maar dat sloeg niet echt aan. Dus houden we het bij de succesvolle formule. De ene maand organiseren we altijd een bingo, die altijd wel zo'n 50 mensen trekt. De volgende maand wordt er een gezellige maaltijd aangeboden, die we zelf bereiden, in combinatie met bijvoorbeeld een leuke voordracht of een optreden van een gastkoor. Op die middagen is het nog veel drukker. Ook organiseren we jaarlijks een fietstocht, paas- en kerstbijeenkomsten en als het even kan een barbecue. We gaan het hele jaar door, alleen in de maand juli ligt het stil om de vrijwilligers even pauze te gunnen".

Hechte club

"Dat is ook wel nodig", vult Anneke aan, "want we doen, zoals gezegd, alles zelf. We proberen de kosten immers zo laag mogelijk te houden. Hoewel de Stichting Zijn de zaal beschikbaar stelt, moeten we verder onszelf bedruipen. We hebben geen leden, maar gelukkig wel donateurs en we vragen een kleine bijdrage voor de consumpties en de bingoprijsjes. Niet te veel, want het moet natuurlijk wel laagdrempelig blijven". Anneke is net als de meeste andere vrijwilligers al heel veel jaren actief. "We denken allemaal nog lang niet aan stoppen", zegt ze. De leeftijd van de commissieleden varieert van 67 tot en met 82 jaar. We zijn dus in feite even oud als onze doelgroep, maar wat maakt dat uit? We hebben een heel hechte en gezellige club en zolang de gezondheid het toelaat en het plezier niet afneemt, waarom zou je dan stoppen? Dat zijn we nog lang niet van plan".

Jubileumfeest

Momenteel is de commissie druk met de voorbereidingen van het jubileumfeest. Dat is op 18 april. Alle donateurs en trouwe bezoekers zijn inmiddels uitgenodigd. "We gaan er een gezellige middag van maken", verzekeren de dames. "Er is voor iedereen koffie met gebak en een hapje en een drankje. Verder kunnen de gasten genieten van een leuk optreden van de zanggroep "De vrolijke Noten" uit Rijswijk. Maar we hopen natuurlijk dat ook na de feestmiddag de mensen weer maandelijks blijven komen. Niet alleen de trouwe bezoekers, maar ook de andere dorpsgenoten vanaf 55 jaar zijn van harte welkom. In de regionale kranten en op de kabeltv kan men zien op welke woensdagmiddag er wat te doen is. Ook kunnen we altijd nog nieuwe donateurs gebruiken". Meer informatie hierover kan men krijgen bij Marion Kievit van de Stichting ZIJN, telefoon (0187) 48 33 66 of op de website www.zijngo.nl