Afbeelding
Foto:

Lunchen met Europarlementariër Caroline Nagtegaal

MIDDELHARNIS – Afgelopen vrijdag, op de 'dag van Europa', organiseerden negen RGO-leerlingen, die onderdeel zijn van de Junior European Parliament Ambassadors (JEPA) een lunch, die in het teken stond van de Europese Unie. Speciale gast tijdens deze lunch was VVD-Europarlementariër Caroline Nagtegaal. Zij vertelde graag wat over haar werk in het Europees parlement. Ook wethouder Peter Feller was uitgenodigd om te vertellen in hoeverre de gemeente te maken heeft met de Europese regelgeving. Na afloop konden de leerlingen vragen stellen en daar werd gretig gebruik van gemaakt.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

De RGO is een zogenaamde European Ambassador School en er is een groep leerlingen als Junior European Parliament Ambassadors (Jepa's) bijzonder actief op het gebied van Europa en onze democratie. Zij doen via de school mee aan het Model European Parliament (MEP), de debatwedstijden over Europa. Bij deze wedstrijden wordt het Europees parlement gesimuleerd. Samen met andere scholieren debatteerden zij over en gaan zij op zoek naar oplossingen voor actuele, grensoverschrijdende problemen binnen Europa.

Pitches

Niet alleen genoemde leerlingen waren aanwezig tijdens de uitstekend verzorgde lunch, ook andere leerlingen die actief zijn binnen of buiten Europa, waren aanwezig en vertelden iets over hun project, middels korte pitches. Anouk en Esmee gaven een pitch over de activiteiten van JEPA. Zo vertelden ze dat ze bijvoorbeeld naar Den Haag waren geweest, waar ze een debat hadden mogen leiden en een ontmoeting hadden gehad met JEPA's van andere scholen. Daarna gaf een viertal Atheneum 4-leerlingen een pitch over hun onderzoek naar de mensenrechten op Goeree-Overflakkee. Kiki en Stef waren namens de RGO naar Ghana geweest voor Edukans. Ook zij gaven een korte pitch over hun ervaringen. Ze vertelden, dat Edukans niet gericht is op het leveren van materialen voor scholen, maar vooral hulp wil bieden op het gebied van kennisoverdracht, zowel aan de docenten als aan de ouders. Met de kinderen in Ghana werden diverse spelactiviteiten gedaan en ook werd er gesproken over mensenrechten, veiligheid, hygiëne en seksuele voorlichting. Tot slot gaven Michael en Mathilde in het kort uitleg over het MEP.

Gemeente en Europa

Na de broodjes en de snacks was het woord aan wethouder Feller. Hij vertelde erg onder de indruk te zijn van de pitches van de leerlingen. "Kort, bondig en duidelijk. Het is fijn om te zien, dat ook de jeugd interesse heeft in wat er speelt in Europa. Als kleine gemeente hebben we ook dagelijks te maken met Europa. We kunnen veel zelf bepalen, maar er zijn ook regels die door het Europees parlement worden opgelegd. Denk bijvoorbeeld maar aan de opgave voor duurzaamheid en windenergie. Wij willen dat echter niet zien als opgave, maar als een kans. In 2020 willen we graag energieneutraal zijn. Met subsidie van Europa kunnen we dat bereiken en bijvoorbeeld de getijdencentrale realiseren. Verder kun je denken aan plattelandsontwikkeling, mobiliteit, de landbouw en visserij. Allemaal zaken, waar het Europees Parlement invloed op heeft".

Europees Parlement

Caroline Nagtegaal gaf in het kort een samenvatting over haar carrière. Ze was altijd al erg geïnteresseerd in politiek en dus koos ze voor de studie bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Daarna werkte ze bij het havenbedrijf in Rotterdam, op luchhaven Schiphol en bij de tweede Maasvlakte. Werk, waarbij ze veel te maken had met Europa. In 2014 deed ze voor de VVD mee bij de Europese verkiezingen, maar haalde net geen zetel. Afgelopen november werd ze gevraagd de plaats in te nemen van Cora van Nieuwenhuizen, die minister werd en die kans pakte ze met beide handen aan. In het Parlement houdt ze zich onder andere bezig met de euro, met economie en innovatie. "Dus ook met zaken, waar jullie mee te maken hebben", vertelde ze de leerlingen. "Zo is bijvoorbeeld geregeld, dat de tarieven voor mobiele telefonie in alle landen hetzelfde zijn, maar ook dat je Netflix kunt blijven kijken op je buitenlandse vakantieadres. Ook zijn we bezig om te regelen, dat de geldigheid van de diploma's, die jullie hopelijk nog zullen halen in alle landen hetzelfde is. Kortom, ook jullie hebben te maken met wat er in Brussel en Straatsburg geregeld wordt".

Selfie

Na haar uitleg werd Caroline bestookt met allerlei vragen. Actuele zaken als de bitcoins, cryptomunten, en het referendum over de sleepwet kwamen aan de orde. Caroline gaf er graag antwoord op en zei verder te hopen, dat er onder de leerlingen misschien iemand zou zijn, die haar ooit zou willen opvolgen. Vooralsnog gingen er geen vingers omhoog na deze vraag. En dus vroeg ze de leerlingen om haar te blijven volgen via Social Media. Ik plaats heel vaak wat, zodat mensen kunnen zien, hoe mijn werk eruit ziet en waar ik voor sta. Misschien veranderen jullie daardoor van gedachte. Dus ik hoop dat jullie mij ook willen blijven volgen". Om haar woorden kracht bij te zetten, nodigde ze de leerlingen uit voor een selfie en daar werkten ze allemaal graag aan mee.