Afbeelding
Foto:

Naaimachinehandel Vlieto actief als altijd

OOLTGENSPLAAT – In 2010 zette Frans van der Vliet het bedrijf Vlieto voort, wat door zijn ouders in 1965 werd gestart. In zijn winkel met werkplaats aan de Spuidijk 4 in Ooltgensplaat repareert hij naaimachines van alle merken en verkoopt hij de kwaliteitsmachines van de merken Husqvarna, Pfaff en Babylock. Sinds de sluiting onlangs van Vlieto's op de Westdijk in Middelharnis ontstond de verwarring, dat ook Frans wellicht gestopt zou zijn met bovengenoemde activiteiten, maar niets is minder waar." Mijn bedrijf staat en stond helemaal los van Vlieto's in Middelharnis en ik ben dus nog steeds actief als altijd", laat hij weten.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

Vlieto is een echt familiebedrijf. Co en Francien van der Vliet startten in 1965 op de Molendijk in Ooltgensplaat, met de verkoop van naaimachines, stoffen, fournituren en breiwol. "Dit was zo'n enorm succes", vertelt zoon Frans, "dat ze een zaak op de dijk in het meer centrale Middelharnis openden en later kwam daar ook een zaak in Zierikzee bij. De winkel in Ooltgensplaat ging toen dicht. Vanwege hun leeftijd verkochten ze in 1997 de winkel in Zierikzee en vier jaar later ook die in Middelharnis. Deze werd door andere mensen voortgezet onder de naam Vlieto's. Mijn vader was altijd al gespecialiseerd in het verkopen en repareren van naaimachines en daar ging hij, weer terug in Ooltgensplaat in het oude pand aan de Molendijk mee verder.

Voortzetting

Frans nam het vak van zijn vader over. "Ik kreeg het met de paplepel ingegoten", beaamt hij. "Ik heb ook alle vakdiploma's gehaald. Zelfs mijn moeder heeft nog zo'n diploma. Zij was in 1963 de eerste vrouw in Nederland die dat haalde. Je had die papieren overigens nodig om bepaalde kwaliteitsmerken te mogen verkopen. Na een aantal jaren uit het vak te zijn geweest ben ik al voor het overlijden van mijn vader in 2010 toch opnieuw gestart met Naaimachine Service Nederland. Eerst in een zolderkamer en na het wegvallen van mijn vader heb ik onze garage omgebouwd tot winkel met een goed uitgeruste werkplaats en woonhuis om Vlieto voort te zetten. Het is natuurlijk wel zo, dat er tegenwoordig minder naaimachines worden verkocht dan vroeger. Daarom doe ik dit 's avonds en in de weekenden naast mijn reguliere baan. Wekelijks bezoek ik klanten op heel Goeree-Overflakkee en ook de aannamepunten in de regio erbuiten. Indien gewenst haal ik machine thuis op en breng hem gerepareerd weer terug".

Showroom

Elke zaterdag is de showroom geopend. "Ik verkoop hier alleen kwaliteitsmachines, waar ik zelf 100% achter sta", verzekert Frans. "Na aankoop van een nieuwe machine ga ik altijd bij de klant langs om een persoonlijke instructie te geven. Dan kan men er meteen mee aan de slag. Uiteraard krijgt de klant altijd de unieke Vlieto service en garantie, zodat men vele jaren onbezorgd plezier kan hebben van de aankoop. Ik heb hier zeer goede machines voor ieders portemonnee, maar ook een wisselend aanbod van prima gebruikte machines. Kortom, men kan op een zaterdag gerust eens langskomen tussen 10.00 en 17.00 uur om een kijkje te nemen. Ook voor een onderhoudsbeurt kan men contact opnemen via 0187-485222 (altijd bereikbaar of mogelijkheid voor het achterlaten van een bericht) of frans@vlieto.nl, graag tot ziens".

Alle informatie is te vinden op www.vlieto.nl