Jim Hameeteman, Jaap Timmers en Ronald Oostinga.
Jim Hameeteman, Jaap Timmers en Ronald Oostinga. Foto:

Duurzaam faunaraster voor veiligheid op Brouwersdam

BROUWERSDAM – Het werk zit er op. Over een afstand van 6,5 kilometer (één zijde van 2,5 en één zijde van 4 kilometer) is er langs de N57 op de Brouwersdam een duurzaam faunaraster aangebracht voorzien van biobased palen op basis van bermgrasvezelcomposiet. Gerekend vanaf de aanzet tot het daadwerkelijke vervangen van het bestaande raster en de uitbreiding daarvan, nam dit werk vier jaar in beslag. Kosten ongeveer 250.000 euro. Hoofdspeler Rijkswaterstaat Zee en Delta heeft hierbij subsidie verleend aan het pilotproject om de toepassing mogelijk te maken. Eind vorige maand was de afronding.

Door Jaap Ruizeveld

Vrijdag ontmoette ik Ronald Oostinga, adviseur duurzame leefomgeving Rijkswaterstaat Zee en Delta, Jaap Timmers, biobased technologie (Green Fiber International bv), leverancier van de biobased palen en Jim Hameeteman, tot voor kort lid van de reewildcommissie, Wildbeheereenheid Goeree-Overflakkee, voor een gesprek om het pilotproject toe te lichten.

Aanrijdingen

Na aanleg van rijksweg N 57 over de Brouwersdam door de natuurgebieden De Punt en Springerduin, tussen Ouddorp en Scharendijke, kwamen er jaarlijks meerdere keren reeën (Zuid-Hollandse kant) en damherten (Zeeuwse kant) bij aanrijdingen om het leven. Niet zo verwonderlijk gezien de aantallen reeën, het gaat om ongeveer 420 dieren in 2018 aan de Zuid-Hollandse kant. Om deze ongelukken zoveel mogelijk te kunnen voorkomen werden er – in de loop van de negentiger jaren van de vorige eeuw – Jim Hameeteman was toen al betrokken - maatregelen getroffen met het plaatsen van zogenaamde wildrasters met kastanje houten palen. Deze houten palen bleken binnen 15 jaar onder invloed van zout en vocht niet langer te gebruiken.

Groen licht

Vier jaar geleden (in 2014) werd de voorzet geplaatst voor respectievelijk het vervangen van het bestaande raster langs de N 57 en het aanbrengen van een duurzaam faunaraster op de Brouwersdam. Hameeteman nam het initiatief en klopte bij Rijkswaterstaat aan (contactpersonen John de Jonge en Anja van Ast) om geld voor het project vrij te maken. Rijkswaterstaat onderkende nut en noodzaak van de vervanging en is in contact getreden met Green Fiber om de realisatie uit te voeren door middel van een uniek bermgrasvezelcomposiet. De toepassing van biobased materialen past in de duurzaamheidsambitie van Rijkswaterstaat. Samen met Green Fiber werden de handen in een geslagen om dit raster te realiseren.

Variaties

In het nu gerealiseerde duurzaam faunaraster is raster aangebracht met vier verschillende openingen. Bij de grond kleine openingen, die bijvoorbeeld konijnen een wegoversteek onmogelijk maken en vervolgens naar boven oplopend tot een geschikte hoogte om reeën in het Ouddorpse deel en damherten in het Scharendijkse deel tegen te houden. Niet over de volle lengte is er een afsluiting. Er zijn ook openingen (zogenaamde insprongen) waar een eventueel toch lopend dier vanaf de N57-zijde terug kan komen in het natuurgebied. Omgekeerd is dit niet mogelijk want er is een hoogteverschil aangebracht van1.20 meter. Ook is er een verschil in de totale hoogte van het faunaraster. Het varieert van 1.80 meter (gebied met de reeën) tot 2.20 meter (damhertgebied).

Pilot

Het nu afgeronde faunaraster is een pilot, het is het eerste faunaraster met biobased palen in Nederland. Dat betekent dat er een monitoring plaatsvindt omdat Rijkswaterstaat en Green Fiber graag willen weten of het toegepaste materiaal de tand des tijds beter kan weerstaan dan de traditionele houten palen. Met positieve gegevens is het denkbaar dat elders dan ook tot deze duurzame rasteruitvoering met grascomposiet palen zou kunnen worden overgegaan. De verwachting is dat de biobased palen minimaal 25 jaar meegaan. Met twee ploegen van drie man hebben aannemer (KWS) en onderaannemer (Prop) de klus geklaard. "Wij zijn blij met het resultaat. Het is netjes neergezet", geven Ronald, Jaap en Jim aan.