Vissers raken deel Noordzeegebied kwijt

STELLENDAM - Onrust en onvrede neemt bij de visserijsector een groeiende plaats in. Ondanks de toezegging van minister Wiebes dat hij afspraken wil maken met de visserij bij de uitrol van windparken in de Noordzee, bleek bij een kaartsessie afgelopen week bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) dat de geboden ruimte aan de visserij nihil is. Dit meldt de Nederlandse Vissersbond in haar weekjournaal.

Door Jaap Ruizeveld

De Rijksdienst presenteerde tijdens de 'kaartsessie' de plannen voor de tweede routekaart 'wind op zee' aan een twintigtal vissers (van de Bra-7, GO-37, GO-38, GO-48, KW-5, UK-1 en UK-24) en vertegenwoordigers van visserijorganisaties. Deze tweede routekaart beslaat de plannen en bijbehorende zoekgebieden voor windenergie op zee in de periode 2024 – 2030. De verwachtingen van de vissers waren bij aanvang nog enigszins positief als gevolg van de toezegging van de minister.

Deceptie

Groot was de deceptie bij de beeldpresentatie van de plannen. De sector verliest simpelweg alle Tong-bestekken in het Nederlandse deel van de Noordzee tussen Scheveningen en Den Helder tussen de bestaande verkeersscheidingsstelsel. De groep vissers pleitte nog voor het zo kort mogelijk op elkaar plaatsen van de molens om het verlies van kostbare visgrond te beperken, maar ook daarover werd opgemerkt dat uit efficiëntie overwegingen gekozen kan worden om windmolens verder uit elkaar te plaatsen om een zo optimaal rendement te behalen. Voor de sessie was een drietal uur gereserveerd, maar na anderhalf uur stonden de vissers gedesillusioneerd buiten.

Loze belofte

Actiegroep EMK beraadt zich op stappen om op te komen voor het belang van de getroffen visserijbedrijven die uit het genoemde gebied op de Noordzee verdreven worden. De visserijorganisaties zullen op eigen werkwijze signalen afgeven. Vissersbond-voorzitter Johan Nooitgedagt: "We roepen minister Wiebes ter verantwoording vanwege zijn eerdere toezegging in de Kamerbrief van 26 maart. Dat is een naar nu blijkt letterlijke loze belofte."