Frans Steginga en Yvette Jansen toosten op het nieuwe atelier. 
Frans Steginga en Yvette Jansen toosten op het nieuwe atelier.  Foto:

Stad is een atelier-galerie rijker

STAD AAN 'T HARINGVLIET – "Leuk, hoor, de stad, maar we gingen op zoek naar een ander adres, en dat vonden we in Stad." Frans Steginga en Yvette Jansen verhuisden in augustus 2016 van de grote stad Rotterdam naar het kleine dorp Stad aan 't Haringvliet. Zaterdag 7 april openden de twee kunstenaars Atelier-Galerie Yvette Jansen. Dat maakte de eerste echte voorjaarsdag extra feestelijk in de tuin vol beelden en het prachtige atelier.

Door Kees van Rixoort

"We wilden altijd al buiten wonen. Het was een vage wens naar wat we nu hebben: een bungalow met allebei een eigen atelier, in een weids landschap en niet te ver van de Randstad", vertellen Frans en Yvette vlak voordat de opening een feit is en de genodigden druppelsgewijs de Molendijk afdalen om het nieuw atelier te bewonderen.
Het bouwwerk is naar een ontwerp van Frans Steginga gerealiseerd door Pieter van Gurp, de buurman van het stel. Het is ruim en heeft een Flakkeese uitstraling door de gepotdekselde buitenmuren. In het atelier is de werkplaats van Yvette, die zich als edelsmid vooral heeft toegelegd op het maken van sieraden van goud en zilver of een combinatie van die twee.
"Goud en zilver vergaan niet, maar blijven bewaard en worden gekoesterd. Er zit vaak een persoonlijk verhaal aan, en aan het behoud daarvan wil ik graag meewerken", vertelt Yvette, die regelmatig verzoeken krijgt om 'oud' goud om te smelten en er een nieuw sieraad van te maken, vaak met een verwijzing naar het oorspronkelijke object. Daarnaast maakt ze 'eigen werk'.
Het nieuwe atelier herbergt niet alleen de werkplaats van Yvette, maar ook expositiemogelijkheden voor kunstenaars. Dat maakt het atelier tevens galerie. Er is werk te zien van Yvette en Frans, maar ook van kunstenaars die zijn aangesloten bij KunstPlus. Frans maakt realistische houtsneden en abstracte beelden van brons en hout. Ruimtelijk, ritmisch werk, waarin een zekere spanning valt te ontdekken. Zijn atelier bevindt zich achter in de tuin. Het is een loods, waarin ook Yvette werkte in de tijd dat het nieuwe atelier er nog niet was.
Frans en Yvette benadrukken dat Atelier-Galerie Yvette Jansen laagdrempelig is en dat iedereen binnen kan lopen om eens een kijkje te nemen. Ook hopen ze met hun kunstzinnige initiatief bij te dragen aan de levendigheid van Stad aan 't Haringvliet, het dorp waar ze ook zijn neergestreken omdat het in Rotterdam lastig is om een expositieruimte te realiseren. "Hier zagen we mogelijkheden door die behoorlijke lap grond achter ons huis en die handige buurman." Het resultaat bekijkend was de verhuizing van de stad naar Stad zo gek nog niet.
Atelier-Galerie Yvette Jansen is te vinden aan de Molendijk 30B in Stad aan 't Haringvliet. Van 10 tot 13 mei is het een van de KunstKijk-locaties.