Annet van Leersum overhandigt de cheque aan Désirée van Loon (rechts). Links: Teus van Dieren en Fred van Leersum.
Annet van Leersum overhandigt de cheque aan Désirée van Loon (rechts). Links: Teus van Dieren en Fred van Leersum. Foto:

Jeugdsolistenconcours nu definitief voorbij

'Afscheidscadeau' voor Melishof

GOEREE-OVERFLAKKEE - Na ruim 50 voor het merendeel succesvolle jaren is nu definitief het doek gevallen voor het Jeugdsolistenconcours. Begin dit jaar besloot het bestuur niet meer verder te gaan met dit traditionele evenement.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Annet en Fred van Leersum en Teus van Dieren, drie van de zes bestuursleden van de Stichting Jeugdsolistenconcours, vertellen dat er niets anders op zat dan te stoppen met de organisatie en de stichting op te heffen. Het bestuur is tot dit besluit gekomen omdat de laatste jaren is gebleken dat het concours steeds minder draagvlak kreeg en daar zijn verschillende oorzaken voor aan te wijzen. Zo heeft het muziekonderwijs op Goeree-Overflakkee een herstructurering ondergaan. Hierdoor zijn de docenten aan de muziekscholen ZZP'ers geworden en hebben ze minder tijd gekregen om hun jeugdige leerlingen nog eens extra te stimuleren om deel te nemen aan het concours. "Daarnaast is het zo dat kinderen het tegenwoordig altijd druk hebben, tijd voor repetities en deelname aan het concours ontbreekt dan meestal", legt Annet van Leersum uit, die al meer dan veertig jaar aan het bestuur van de stichting is verbonden. De editie van het jeugdconcours in 2017 moest al worden afgelast omdat er te weinig deelnemers waren. Het gebrek aan deelnemers leidde ook tot kritiek op de indeling van de groepen tijdens het concours en de beoordeling van deelnemers op verschillende instrumenten. "Het waren mooie dagen en we hebben op alle manieren geprobeerd om het concours voort te zetten, maar dat is helaas niet gelukt".
Het bestuur waarin, naast de hiervoor genoemde mensen, ook Karin van Toor, Johan van Broekhoven en last but not least de grote stimulator van het evenement: Jan Wagner, zitting hebben, leggen uit dat het een moeilijk besluit is geweest om 'de stekker' uit het solistenconcours te halen, maar er zat niets anders op.
Al die jaren kreeg het Jeugdconcours ook steun van sponsoren. "Dankzij het feit dat we vele jaren mochten rekenen op een aantal trouwe sponsors, kon het concours steeds worden gehouden".

Melishof

Het Jeugdsolistenconcours was onlosmakelijk verbonden met verenigingsgebouw 'Melishof' in Melissant. Vanaf 1964 is men altijd heel gastvrij in dit verenigingsgebouw ontvangen en dat heeft het stichtingsbestuur erg gewaardeerd. Daarom heeft men besloten om van het geld dat de op te heffen stichting nog in kas heeft, een cadeau te geven aan Melishof. Al die jaren heeft de organisatie van het concours alle medewerking gekregen om het evenement in goede orde te laten verlopen. Daarom heeft het bestuur er over nagedacht om op passende wijze haar waardering richting Melishof te tonen.

Cheque

Vorige week woensdag was een deel van het concoursbestuur aanwezig om een cheque aan het bestuur van Melishof te overhandigen. Voor het bedrag van deze cheque zal Melishof een digitale piano aanschaffen. Désirée van Loon-Stolk, de voorzitter van de Stichting Melishof, nam de cheque in dankbaarheid in ontvangst. Zij legt uit dat de cheque voor de piano op een goed moment komt. "Kort geleden is het eerste deel van de renovatie van Melishof afgerond en in het najaar zal de grote zaal onder handen worden genomen". Een piano zal dan zeker in het vernieuwde Melishof goed van pas komen. Van het instrument, dat nog besteld moet worden, zal iedere vereniging gebruik kunnen maken. Dit kan zijn bij concerten, maar ook bij uitvoeringen van de toneelvereniging. Het instrument is dan eigenlijk een geschenk aan de Melissantse gemeenschap en zal zeker goed worden gebruikt, verzekert Désirée.
Hoewel het Jeugdsolistenconcours niet meer zal worden gehouden, blijft er toch een aandenken in Melishof aanwezig, dat ook nog een link heeft met de muzikale prestaties uit de voorbijgegane jaren.