Ahferom Embaye. Foto: Lia Vervloet
Ahferom Embaye. Foto: Lia Vervloet Foto:

Pasen in Eritrea

Pasen, wat zegt het ons? Iets met een Paashaas, of Paaseieren zoeken? Gezelligheid hebben met elkaar? Paasshows bezoeken? Naar de kerk gaan? Allerlei antwoorden, ideeën en gedachten zullen op die vraag gegeven worden. Voor Ahferom Embaye (41) uit Eritrea, maar nu wonend in Sommelsdijk, heeft Pasen speciale inhoud en betekenis. We spraken er met hem over en zijn verhaal mocht kort opgetekend worden in Eilanden-Nieuws.

Door Hans Villerius

In 2013 is Ahferom als vluchteling uit Eritrea naar Nederland gekomen. Nu woont hij in Sommelsdijk. Nog zonder vrouw en kinderen, maar Ahferom hoopt dat die zo gauw mogelijk ook naar Nederland kunnen. In de tussentijd probeert hij alles op alles te zetten om hier een nieuw leven op te bouwen, de Nederlandse taal en cultuur zich eigen te maken en werk te vinden. Maar dat laatste gaat niet zo vlot dan hij zou willen. In Eritrea werkte hij in de zorg, al twintig jaar als verpleegkundige. In Nederland staat de zorgopleiding die Ahferom volgde echter op niveau 2 en daarom is het hem niet mogelijk ook hier als verpleegkundige aan het werk te gaan. Daarnaast ondervindt hij dat vanwege z'n uitspraak van de Nederlandse taal z'n kansen op de arbeidsmarkt hier niet groot zijn. Toch kan hij zich inmiddels uitstekend in het Nederlands verstaanbaar maken en wil hij heel graag aan de slag. Omdat werk vinden nog steeds niet lukt, heeft hij zich vrijwillig als vrijwilliger aangemeld, bij Nieuw Rijsenburgh, waar hij sinds december 2015 actief is. Dit even om eerst iets over Ahferom te vertellen.

Dan nu hijzelf aan het woord, ook over hoe híj Pasen beleeft. "In Eritrea behoorde ik tot de orthodoxe christenen. Ik heb een Bijbel in mijn moedertaal, maar in Nederland ga ik 's zondags naar de Emmaüskerk, hier in Middelharnis. De kerkdiensten kan ik er goed volgen. In Eritrea is het voorafgaand aan Pasen altijd 56 dagen lang vastentijd, 56 dagen lang. Op maandag, dinsdag en donderdag eet je dan tot twaalf uur 's middags, daarna niet meer. Op woensdag en vrijdag eet je pas na 13.00 uur en op zaterdag en zondag na 8.30 uur. Op het menu staan dan alleen groenten en brood, geen vlees en melk. Na 56 dagen is de vastentijd voorbij en breekt Pasen aan. Dat wordt op zaterdag gevierd en de maandag erop. Dan gedenken we dat Jezus uit de dood verrezen is. De kerkdienst duurt dan tot vier uur 's nachts. Daarna vieren we samen met familie feest, eten we weer gewoon en is er veel gezelligheid. De vastentijd is bedoeld ter navolging van Jezus, die veertig dagen lang door de duivel in de woestijn verzocht werd en al die tijd ook gevast heeft. Hij heeft dit voor óns gedaan en God heeft Zijn Zoon voor óns gegeven. Dát is zó belangrijk!"

Pasen vieren in Eritrea gebeurt dus heel anders dan in Nederland. Maar Ahferom past zich graag aan de wijze aan hoe in de Nederlandse kerken Pasen wordt gehouden. Want ook in dat opzicht wil hij helemaal Nederlander zijn.