Hoop voor gevangenen

Gevangenen hebben een stempel. Eénmaal een dief, altijd een dief. Dat stempel is over heel de wereld hetzelfde. En toch zetten we hen even naast elkaar: kerkmensen en gevangenen. Weet je, soms zijn gevangenen vrij, terwijl kerkmensen gevangen zitten. Wie het vatten kan, die vatte het. Wat is het mooi om mee te maken wanneer iemand uit zijn of haar eigen gevangenis vrijgemaakt wordt. Dat gebeurt in de kerk en het gebeurt in de gevangenis. Kerkmensen en gevangenen kunnen bevrijd worden. Hoe dan? Door te ontdekken dat Jezus voor onze zonden is gestorven aan het kruis.

Geloven is maar moeilijk, zeggen veel mensen. Maar dat is niet zo. Geloven gaat vanzelf, of het gaat helemaal niet. God werkt geloof in je hart. En dat gaat vanzelf op het moment dat je vastloopt met je eigen kunnen en kennen. Soms denk ik dat die kans in de gevangenis groter is dan in de kerk. Gevangenen verliezen hun naam, hun baan en soms ook hun gezin en vrienden. Soms dreigen de gevangenen alle hoop te verliezen. En dán komt daar ineens die boodschap van hoop. Dat raakt mensen diep. Ze worden veroordeeld door de mensen en zijn daarom verrast door de boodschap van Gods barmhartigheid. Ze worden geraakt door Zijn liefde en genade. Dat is niet alleen verrassend, maar ook ontwapenend.

Onze gehandicapte dochter Grace reist altijd mee naar Roemenië, trouw terzijde gestaan door haar zussen. Zij zingt haar mooiste lied voor de gevangenen. Haar stem maakt harten van de hardste bonken zacht. Het lied klinkt zo:

"Amazing grace, how sweet the sound,
that saved a wretch, like me;
I once was lost, but now I am found,
Was blind, but now I see."

Het is een boodschap om niet genoeg van te krijgen. Het lied brengt licht in de duisternis. Niet te geloven, dat de weeskinderen Samuël en Grace, die al ten dode opgeschreven waren, zo zijn gaan leven en nu God loven. Beschamend, bemoedigend en bewonderenswaardig. God gaat zijn ongekend mooie gang van Genade. In een donkere gevangeniscel breekt licht door. Dan zal er zeker ook nog wel hoop zijn in de kerk.