Het uitdelen van narcissen als Paasbloemen.
Het uitdelen van narcissen als Paasbloemen. Foto:

Jubileumviering op Paaszondagmorgen

30 jaar Oecumenische Gottesdienst in Deutscher Sprache

OUDDORP – Paaszondagmorgen (1 april) wordt in het kerkgebouw van de Doopsgezinde Gemeente aan de Dorpstienden in Ouddorp in een bijzondere eredienst aandacht geschonken aan het feit dat er dertig jaar voor Duitstalige toeristen en recreanten, alsmede voor bewoners van de badplaats, het eiland en bezoekers uit de regio en uit de rest van het land, een Ökumenische Gottesdienst wordt gevierd. Aanvankelijk, startend in 1988, gericht op de jaarlijkse bijzondere christelijke feestdagen. Zoals Pasen, Pinksteren en Kerst. Deze diensten hield de Doopsgezinde Kerk in de toenmalige 'schuilkerk' aan de Weststraat. Een kleine kerkzaal, waarin het inschikken was voor een al vrij snel groeiend aantal belangstellenden.

Door Jaap Ruizeveld

Vanaf 1992, toen het nieuwe kerkgebouw aan de Dorpstienden in gebruik kon worden genomen, werden ook daar de Duitstalige diensten op de christelijke hoogtijdagen voortgezet. Vanaf 1996 uitgebreid met deze diensten ook op de zondagen in de zomermaanden juli en augustus, op 24 december en rond de jaarwisseling (Jahresabschluss). De Duitstalige zomerdiensten worden gehouden direct in aansluiting op de ochtenddienst van de Doopsgezinde Gemeente.

Wens

"De vraag om deze diensten te houden, sloot ook aan bij onze wens om het Evangelie te kunnen delen met onze Duitse gasten in Ouddorp en op het eiland. Wij konden deze wens invullen. Kijkend over grenzen heen. Vanuit een kleine kerk open naar de grote wereld". Dit zegt Johannes Smink, die van juni 1987 tot 28 november 2010 als predikant verbonden was aan de Doopsgezinde Gemeente Ouddorp. Thans wonend op Schouwen-Duiveland en als predikant emeritus nu verbonden aan de Lutherse gemeente Zierikzee/bijstand pastoraat.

Voorbereidingen

Een speciaal team, bestaande uit Tabea Lanzke, dr. Armgard Heine-Müller, Jolanda Tanis en Johannes Smink, heeft de afgelopen periode de bijzondere jubileum Ostersonntag Gottesdienst voorbereid. Daarbij zijn contacten gelegd met verschillende Duitse predikanten die als gast pastor in Ouddorp diensten leidden. De jubileumviering begint om 11.15 uur. Ook dan aansluitend aan de ochtenddienst van de Doopsgezinde Gemeente Ouddorp, die geleid wordt door ds. Van Wijngaarden. Medewerking aan de Duitstalige dienst verleent het Gospelkoor. Er is muzikale begeleiding met hoorn en viool.

Oecumene

Dr. Armgard Heine-Müller (destijds jonge studente) was er vanaf de eerste oecumenische dienst bij. Zij stelt: "Het waren vaste ankerpunten in het jaar. Ik heb mij er doorlopend geestelijk thuis gevoeld. Elke keer zag je bekende gezichten, vertegenwoordigend diverse geloofsrichtingen. Aan de Ouddorpse kust was de Geest gewijd. Er ontstond een echte oecumene, die zich grensoverschrijdend uitstrekte over landen, levensopvattingen en bij ouderen en jongeren in generaties weerklank vond. Ik hoop Paaszondag veel begeleiders, medewerkers en vrienden van de Deutschen Gottesdiensten te mogen ontmoeten. Samen met andere bezoekers. Allen zijn onze gasten. Samen in een dienst om God te danken voor dit jubileum en voor al zijn zegeningen. Een dienst waar ieder zich welkom mag weten".

Paas-Pinksterbloemen

Johannes Smink wijst op het initiatief dat ontstond om Duitse gasten extra te attenderen op de bijeenkomsten in hun eigen taal. Vormgegeven door het uitdelen van Paas- en Pinksterbloemen met daarbij een uitnodigingskaartje. Dat gebeurde op de Dorpsring en bij supermarkten. Vervolgens kwamen er kleine flyers, die onder de ruitenwissers van auto's met een Duits kenteken werden gestopt. In winkels werden posters gehangen. Allemaal dankzij fantastische inzet van vrijwilligers. In Eilanden-Nieuws werden in het begin advertenties geplaatst. Er kwamen aankondigingen van de diensten in het wekelijkse Kerkdienstenoverzicht. Elly v.d. Zande, toenmalig scriba, verzorgde onder andere ook de informatie in het jaarlijkse VVV-magazine De Blaeuwe Stapper. De bekendheid groeide.

Contacten

Omdat Smink vele jaren kerkelijke gemeenten in Duitsland mocht dienen, was zijn contactenkring met collega 'Pfarrern' zeer groot. Dat stimuleerde hen ook om vakanties in Ouddorp door te brengen. Een uitnodiging om dan een eredienst in de eigen taal in de Doopsgezinde Kerk te leiden was een logische vervolgstap. Voor huisvesting was een zomerhuisje beschikbaar. Sommige Duitse predikanten, bijvoorbeeld Annegret en Reiner Tesche, kwamen meer dan elf jaar (33 kerkdiensten) naar Ouddorp. Na het afscheid van ds. Smink in Ouddorp in 2010, hebben ds. en mevrouw De Jong de Duitstalige diensten voortgezet en na hun vertrek vervolgens overgedragen aan Tabea en Reinhard Lanzke.

Impact

Welk een impact de Duitstalige contacten en oecumenische diensten in de loop der jaren kregen, blijkt uit een tweetal impressies die vooral de relaties tussen beide landen na de Tweede Wereldoorlog kenmerkte. Dr. Armgard Heine-Müller zegt daarover: "Bewondering voor de wijze waarop onder de Geest van God het mogelijk bleek om in erediensten aan Hem gewijd, in het kleine kustdorp Ouddorp 'moffen' niet langer te zien als betalende toeristen, maar hen op te nemen in één gemeenschap onder de overkoepelende vleugels van 'De Geest kent vele talen'.

Viering bevrijding

Ook Smink geeft een voorbeeld van invulling van de wens tot toenadering. Dat was uniek in 2005. Er vond toen in Ouddorp - op 8 mei - een feestelijke viering plaats van 60 jaar bevrijding in Nederland en in Duitsland. Een indrukwekkende en ontroerende bijeenkomst. Samen in de Naam van Jezus. Medewerking verleende het Stadskoor Goeree. Er was uitgebreide muzikale begeleiding met voorgangers van de Gereformeerde Kerk (ds. Kant), de RK-parochie (de heer Franken), Pfarrer Gericke (Luthers predikant in Düsseldorf), P.de Munck en namens de Doopsgezinde Gemeente ds. J. Smink. "Wij zien uit naar de viering op Paaszondagmorgen van deze jubileum Gottesdienst in Deutscher Sprache", geeft de predikant emeritus aan.

Het informatiebord bij de entree van het kerkgebouw.
Annegret en Reiner Tesche.