INGEZONDEN:

Suggestieve voorstellingen en vertekende situaties

Stichting de Mallemolen is er uitstekend in geslaagd om een vertekend beeld te schetsen van de werkelijkheid met suggestieve voorstellingen en fotobeelden vanaf de Philipsdam. Waarin op de voorgrond zo'n molen van Windpark Krammer en op de achtergrond de Toren van Oude-Tonge. Iedereen kan weten dat Windpark Krammer van een Zeeuwse buurgemeente is. Echter de suggestieve fotobeelden van deze molens zijn op een zodanige manier misleidend alsof ze bij het Flakkeese landschap behoren. Heeft dat effect, ja. Als je die molens van de Krammer ook erbij optelt dan kom je wel aan 56 Malle Molens. Nog een ander punt van belang is: DeltaWind heeft een praktische en collegiale samenwerking met Windpark de Krammer. en dat betekent dat ze wisten dat dit park voor Oude- en Nieuwe-Tonge een ware ramp zou gaan betekenen.

In het conflict rondom Windpark Battenoert wordt de belangrijkste partij 'Coöp. Delta Wind' vreemd genoeg, aardig uit de wind gehouden. Hoe komt dat?. Is het omdat er in beide dorpen zoveel mensen lid zijn geworden van deze Coöperatie. En/of omdat ze al jaren geleden voor deze locatie heeft gekozen en daarvoor contracten en vergunningen hebben verkregen. Feit is dat het bestuur van Delta Wind kennelijk goede papieren in handen heeft. Vandaar hun harde houding.
In de Flakkeese media verscheen de laatste jaren regelmatig artikelen van Delta Wind Voorzitter waarin zij de Groenlinkse ideeën met verve aan de man bracht en veel burgers slikten dit als zoete koek en velen werden lid van deze Coöp. En?, ja die gaan uiteraard ook kiezen voor hun principe.
Via de P.v.d.A zullen D66 en GroenLinks hun stemmen doen gelden.

De opzet en promotie van de Malle Molenbeweging zo vlak voor de Verkiezingen is uiteraard niet toevallig, maar gezien de opstelling van de totale oppositie zeer merkwaardig. Plotsklaps zijn zelfs de uitersten dikke mikken.

Iedereen kan toch weten dat de klimaat hysterie niet veroorzaakt is door plaatselijke bestuurders?.
Uitgezonderd misschien de Stad Utrecht en in het vervolg ook de stad Amsterdam. Het zijn uiteraard de machthebbers van deze eeuw die een jaar geleden in Parijs hun handtekening plaatsten onder het klimaat verdrag. Ook onze politieke leiders en beslissers op een uitzondering na, deden hier aan mee. Vooral D66 en GroenLinks zijn in ons land de sterkste voorstanders van windmolens. En deze twee partijen gaan dan nu samen met hun naastbestaande de PvdA. de verkiezingen in, voor nog meer Malle Molens. Een 'Breda's Turfschip' in Optima Forma.

Via de media werd in 2013 bekend dat ook Flakkee als plaatsingsgebied van windmolens was aangewezen. Voor- en tegenstanders kregen in de plaatselijke media de ruimte om hun belang te verdedigen. Zelf hebben wij een aantal keren hiervan gebruik gemaakt en de medeburgers op hun recht gewezen om op gepaste wijze te reageren. Er was in Ooltgensplaat een initiatiefnemer die met een goed onderbouwde visie een tegenbeweging op gang heeft gebracht. Jammer genoeg werd er door de burgers van Flakkee en ook uit Oude- en Nieuwe-Tonge lauw op gereageerd. Nu vijf jaar later hebben ze met afschuw moeten constateren dat Zeeuwse en Brabantse buurgemeenten er een dubbele schep extra op hebben gelegd. Zie de Philipsdam.

Vandaag de dertiende maart stond ik op de dijk bij het Battenoordse haventje en keek in de richting van de Philipsdam, Een panorama? Een warnest van enkel grote raddraaiers. Maar op de voorgrond zag ik gelukkig een ander beeld: buitenlandse schoonheden. Ja, inderdaad de rood – roze Flamingo's.

C. v.d. Veer
Nieuwe Tonge