Afbeelding
Foto:

Druk bezocht gemeentelijk verkiezingsdebat

GOEREE-OVERFLAKKEE - Donderdagavond kon burgemeester Ada Grootenboer een groot aantal politiek geïnteresseerden welkom heten in Het Prieel van De Staver. Dit was de plaats waar het grote gemeentelijke verkiezingsdebat plaatsvond. De lijsttrekkers gingen met elkaar en met de zaal het debat aan.

Tekst en foto's: Adri van der Laan

Burgemeester Grootenboer was blij dat er zovelen de weg naar De Staver hadden weten te vinden bij dit laatste debat voor de verkiezingen.
De leiding van de debatavond was in professionele handen van Alex Klein van Debat.nl.
Na het voorstelrondje van de lijsttrekkers waren er vijf debatrondes waarin twee lijstaanvoerder met elkaar in debat gingen, vervolgens konden hun collega's en de zaal op het debat reageren. Hieronder een impressie van de debatten:

Duurzaamheid

De eerste ronde was voor Sebastiaan Both van GOS en Tea Both van het CDA. Het thema was 'Duurzaamheid' en de bijbehorende stelling: 'De gemeente moet alles op alles zetten om nog meer windmolens te voorkomen'.
Tea Both verzekert dat het CDA het met de stelling eens is, want 'nog meer windmolens', dat kunnen we onze inwoners niet aandoen. De plannen die nu uitgevoerd worden zijn het gevolg van raadsbesluiten die de vier vorige gemeenten hebben genomen. Verder gaf Tea aan dat er jammer genoeg nog te weinig alternatieven voor windmolens zijn.
Sebastiaan Both van Goeree-Overflakkee Samen (GOS) vindt dat de bouw van windmolens wel wat uit evenwicht ligt. Hij zag liever dat er meer ingezet zou worden op het gebied van warmte-krachtkoppeling. Volgens hem is daar nog te weinig aandacht voor. Zeker als men bekijkt dat windmolens nog teveel weerstand oproepen.
Jaap Willem Eijkenduijn maakt zich bij het begrip duurzaamheid wel wat zorgen. 'Everybody Happy of is het voor de happy few', waarmee de rijken de mogelijkheden hebben om alternatieve energie te gebruiken en de armeren de hoge energierekeningen moeten betalen.
Johan de Vos van VKGO vond dat alternatieve locaties niet voldoende onderzocht werden.
Kees van Dam van SGP legde nog eens uit dat we wat alternatieve energievoorzieningen betreft "het slechtste jongetje van de klas zijn". Er moet iets gebeuren. Plaatsen van windmolens is geen vrije keuze en alternatieven zijn er nog niet.

Economie

Tijdens de tweede debatronde onder het thema 'economie' kwam de volgende stelling aan de orde: "De gemeente moet meer doen dan afgelopen jaren om de economische kracht van het eiland te versterken". Aat van Alphen van de partij Eiland van Vrijheid en Addy Rijerkerk van de VVD kruisten de degens.
Addy Rijerkerk was in dit debat positief over de 'slagkracht' van de gemeente. Zij onderstreept het belang van een goede bedrijfsomgeving, want dit heeft een positieve invloed op de samenleving, "want de VVD kijkt breder dan alleen naar bedrijven".
Aat van Alphen zette wat vraagtekens bij deze slagkracht. Hij heeft alleen maar "visies zien rondslingeren", zonder dat daarmee iets gedaan wordt. Hij had cijfers waaruit bleek dat we er niet zo goed van af komen. Het gaat er niet om dat we de dingen goed doen, maar dat we de goede dingen doen. Maak een goede analyse in de komende periode.
Jan Zwerus (Groep Jan Zwerus) geeft aan dat zaken doen gaat om geld verdienen. We hebben een mooi eiland en hij vond dat we daar trotser op mogen zijn. "Verkoop dit eiland als een toeristisch centrum."

Vluchtelingen

Na de pauze was er de derde debatronde, hierbij stond het thema 'Vluchtelingen' centraal. De stelling luidt: Goeree-Overflakkee moet vluchtelingen ruimhartig ontvangen en ondersteunen. Gerrit de Jong (ChristenUnie) en Jan Zwerus (Groep Jan Zwerus) openden de discussie.
Gerrit de Jong benadrukt dat voor de ChristenUnie elke inwoner van het eiland 'waardevol' is, hierbij wordt niemand uitgesloten. We gaan voor inclusief beleid. Hij waardeerde de inzet van de vele vrijwilligers rondom de opvang van vluchtelingen. Verder gaf hij aan dat "wij beseffen dat wij zelf ook te gast zijn".
Jan Zwerus verklaarde voorzichtig te zijn om vanwege zijn PVV-achtergrond om niet gestigmatiseerd te worden. Hij gaf aan dat de statushouders op een normale manier dienen te worden behandeld, wel wees hij op de rechten en plichten. Ze hebben terecht recht op een bijstandsuitkering. Hij pleit er voor om vluchtelingen, statushouders en andere bijstandshouders te verplichten om te werken. "Het is niet humaan om de vluchtelingen naar Europa te halen, zij worden verkracht en uitgebuit. Zij moeten daar opgevangen worden". Vooral rondom dit onderwerp was er veel discussie met de zaal, waar ook een aantal ervaringsdeskundigen aan het woord kwamen.

Participatie

Bij het thema 'participatie' hoort de stelling "De gemeente moet meer verantwoordelijkheid bij inwoners zelf neerleggen". Aan Jaap Willem Eijkenduijn van de PvdA en Wim Nagtegaal van Jezus Leeft het woord om de discussie te leiden.
Eijkenduijn vraag zich af of er iemand op tegen is. "We willen allemaal luisteren naar de burger". Er moet niet alleen geluisterd worden naar de burgers, maar men moet er ook naar handelen. Als voorbeeld doelde hij op burgers met goede ideeën, zoals bij de windmolendiscussie. Hij is een groot voorstander om met de burgers in gesprek te gaan. Overigens liet Nagtegaal de discussie over participatie graag over aan zijn opponent. Eijkenduijn pleitte verder voor een burgerparlement.

Leefbaarheid

Bij de laatste debatronden kwamen Johan de Vos van VKGO en Kees van Dam van de SGP aan het woord. De stelling luidde: "De gemeente moet meer doen om de leefbaarheid in kleine kernen te bevorderen".
Van Dam vindt dat de gemeente moet uitgaan van de eigen kracht van de burgers. Het gaat niet alleen om voorzieningenniveau, maar hij denkt dat leefbaarheid ook te maken heeft met hoe men met elkaar omgaat. De mensen bepalen voor een groot deel zelf de leefbaarheid van de kleine kernen. De gemeente dient wel voor voldoende voorzieningen te zorgen. Hij betrok hierbij ook de zondagsrust.
Zorg dat onze burgers het naar hun zin hebben. Ook woningen voor jongeren en ouderen. Wij willen dat de burgers gaan bepalen wat nodig is, vindt Johan de Vos.

Afbeelding