Afbeelding
Foto:

Jeugdige politiek

DIRKSLAND – Zo'n zeventig jongeren zijn op de avond over jongeren en politiek afgekomen. De avond is georganiseerd door de beide SGP-Jongerenverenigingen van het eiland. "We zijn blij met deze opkomst.'' Het is een avond waarin er veel ruimte is voor interactie met de zaal. En die interactie is er. "Jongeren horen niet in de politiek.''

Door Erwin Guijt

Deze avond zijn er drie verschillende sprekers. De eerste is Simon van der Tang, jeugdig kandidaat-raadslid (plaats 7) voor de SGP bij de komende gemeenteraadsverkiezingen woensdag. Daarnaast is raadslid Hendrik Herweijer (plaats 3) aangeschoven, als een van de jongst zittende raadsleden. De derde en laatste spreker is Maarten van Nieuw Amerongen, die een functie binnen het bestuur van de landelijke SGP-Jongeren vervuld.

Rode kaart

Aan de hand van stellingen wordt de avond ingevuld. "Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van een politicus? "Overzichtelijk houden'', roept iemand. "Voorzichtigheid'', zegt een ander. Fractievoorzitter Van Dam vult aan dat afhankelijkheid van Boven nog wel de belangrijkste is.

De volgende stelling gaat over of jongeren wel in de politiek horen. Bijna iedereen steekt een rode kaart omhoog. En enkeling heeft groen. Verdeelder is de zaal als het gaat om of jongeren nu nog te weinig worden betrokken bij de politiek. "Hoe zijn jongeren eigenlijk te bereiken'', vraagt gespreksleider Marco de Jonge zich af. Kort daarna dient de volgende stelling zich al weer aan, namelijk 'Jongeren worden pas goede burgers door aandacht te hebben voor de lokale politiek'. "Dan sluit je 95% van de jeugd op het eiland uit'' stelt een jongere. Zijn buurman vraagt zich hardop af wat de definitie van goede burgers precies is.

Oranjesoezen

In de pauze komen de oranjesoezen tevoorschijn. "Alleen hiervoor zou je al de politiek ingaan'', grapt iemand. Na de pauze is het tijd voor een quiz, waar een grote verscheidenheid aan onderwerpen aan bod komen. Coffeeshops, culturele activiteiten, stageaanbod, N215 en BOA's: alles komt langs.
Tot slot neemt fractievoorzitter Van Dam het woord. "Wat onderscheidt ons nu van de rest? Dan denk ik toch aan onze slogan, die voor mij steeds meer is gaan leven de afgelopen tijd. Namelijk betrokken te zijn tot in de kern. En dan niet alleen de dorpskern, maar ook het wezenlijke van de zaak: Gods Woord. Wij hebben eigenlijk al een verkiezingsprogramma. De Bijbel vormt de basis voor ons politieke handelen.'' Iemand knikt instemmend. Van Dam sluit ludiek af: "Stemmen is echt niet zo moeilijk. Gewoon de eerste lijst het eerste vakje rood maken.''