De vogelgeluidenapp is heel handig

Ik kan een glimlach niet onderdrukken als ik al die zingende vogels hoor in deze tijd van het jaar. Juist met dat vrolijke getjilp in de morgen start ik mijn dag beter dan met het gezoem van de wekker. En vooral nu, wanneer de dagen langer worden en je opstaat met het vogelgezang en je hier ook je dag mee afsluit. Het voorjaar wordt letterlijk ingeluid ofwel ingezongen.

En met de dagen die langer worden, kun je ook 's avonds weer meer naar buiten. En ben je eens in de buurt van Ouddorp? Ga dan eens wandelen op een windstille avond door het Volgerland. In dit natuurgebied wemelt het van de weidevogels.

Het Volgerland, zo'n 90 hectare groot, ligt helemaal op het westelijke deel van de Kop van Goeree. In het kader van de herinrichting is het in 2009 als natuurgebied overgedragen aan Natuurmonumenten. Kwelwater uit het duin wordt hier wat langer vastgehouden, waardoor de natuurlijke vegetatie zich herstelt. Van een lokale boer graast er na het broedseizoen vee en plaatselijk wordt er gemaaid. Hierdoor ontstaat er een bloemrijk en vochtig grasland.

Het Volgerland is een van de rijkste weidevogelgebieden van de Delta. Vooral de kievit is er talrijk, maar ook de veldleeuwerik en tureluur. En dat is mooi meegenomen voor Natuurmonumenten. Elders in het intensieve boerenland gaat het namelijk heel erg slecht met deze broedvogels. Zij zijn vooral aangewezen op de natuurgebieden.

Natuurgebied het Volgerland is voor weidevogels een ideale broedplek. Er zijn namelijk twee momenten waarop de behoefte aan rijk voedsel groot is: bij de overgang van winter naar broedseizoen, wanneer de vogels al hun reserves en krachten nodig hebben om een ei te leggen, maar ook de jongen die het ei uitkruipen hebben die enorme eiwitbehoefte. Dit vinden ze in dierlijk voedsel, zoals insecten en larven. En dat is weer rijk te vinden in het Volgerland, omdat hier geen gewasbestrijding is.

Nu ik bij Natuurmonumenten werk, luister en kijk ik ook anders naar vogels. Gelukkig kan ik mijn collega's als wandelende vogelgidsen raadplegen wanneer ik van een bepaald soort de naam niet weet. Maar ook voor de geluiden kan ik bij hen terecht. Ik kan nog net een kievit van een koekoek onderscheiden… mijn collega bootst luidkeels het geluid van de tjiftjaf na. En zijn de collega's niet in de buurt, dan heb ik gelukkig nog de vogelgeluiden app op mijn smartphone. Heel handig!

Excursie naar het Volgerland

Samen met een natuurgids en Chantal het natuurgebied het Volgerland ontdekken? Dat kan! Meld je aan voor de lezersexcursie van Eilanden-Nieuws. De excursie vindt plaats op maandagavond 14 mei van 19.30 tot 21.30 uur en start vanaf de parkeerplaats bij het Westhoofd duinpad. Trek wel goede wandelschoenen aan en neem je verrekijker mee! Deelname is gratis voor lezers van Eilanden-Nieuws. Er is plaats voor maximaal 25 deelnemers, meld snel aan via redactie@eilandennieuws.nl.