Simon van der Tang.
Simon van der Tang. Foto:

Drie jonge politici op de drempel van de gemeenteraad

GOEREE-OVERFLAKKEE – Voor Simon van der Tang kan het morgen dubbel feest zijn. Hij viert zijn tweeëntwintigste verjaardag én er is een gerede kans dat de nummer 7 van de SGP-kandidatenlijst een zetel in de nieuwe gemeenteraad krijgt. Jonge politici die op een verkiesbare plaats staan, er zijn er meer. Zoals Daniël Huising (36), de nummer vier van het CDA, en Nynke Zwaga (25), die dezelfde positie inneemt op de kandidatenlijst van de VVD.

Door Kees van Rixoort

Nynke Zwaga, woonachtig in Middelharnis en werkzaam bij AB Zuid-Holland in Stellendam, kreeg de politiek thuis met de paplepel ingegoten. Haar ouders waren actief voor een lokale partij in Zeewolde. Zelf koos ze voor de VVD. "Ik ben vier jaar geleden op Goeree-Overflakkee komen wonen en lid geworden van de VVD. Door betrokkenheid te tonen, val je op. Ik heb al meegedraaid in de steunfractie en ben secretaris geweest."

Simon van der Tang, opgegroeid in Nieuwendijk (Hoeksche Waard) en nu inwoner van Ooltgensplaat, rolde min om meer automatisch in de politiek. "Via de jeugdvereniging werd ik lid van de SGP. Het balletje is verder gaan rollen toen de partij kandidaten ging voordragen vanuit Oostflakkee", vertelt hij. Van der Tang studeert accountancy in Rotterdam en heeft een bijbaantje bij de supermarkt in Ooltgensplaat.

Daniël Huising, die in Sommelsdijk woont, is docent lichamelijke opvoeding bij de PM. "In 2013 heb ik een bestuurskundestudie afgerond aan de VU. Op school doe ik je daar niet veel mee, daarom heb ik me aangemeld bij het CDA. Het was heel leuk om mee te schrijven aan het verkiezingsprogramma. Toen kwam de vraag of ik hoog op de lijst wilde…"

Frisse start

De nummer 4 van het CDA vindt het belangrijk om voorbije discussies af te sluiten en vooruit te kijken. "Laten we in de nieuwe raad aan de gang gaan met standpunten voor de toekomst." Daarom is het ook goed dat er jonge mensen in de gemeenteraad komen, vindt Huising.

De nog 21-jarige Simon van der Tang is het daarmee eens. "Wat ik belangrijk vind is dat we de voorzieningen op het eiland op peil houden. Dat is nog een hele uitdaging."

"We hebben de kans om een frisse start te maken", vindt ook Nynke Zwaga, die vindt dat ervaring en vernieuwing in balans moeten zijn. "Nieuwe, jonge raadsleden zijn niet te veel belast met wat er de afgelopen jaren heeft gespeeld, ook al voor de gemeentelijke herindeling."

Aan de andere kant, vindt Simon van der Tang, mag de huidige gemeenteraad wel een bedankje krijgen. "Er is veel gedaan, het had rotter gekund." Zwaga: "Ja, ze stonden voor een flinke uitdaging. Elke partij verdient waardering." Van der Tang: "De gemeente is wel financieel gezond." Huising: "Er is een hoop bereikt."

Hoe gaat het campagnevoeren? "Je ziet dat het lastig is om je standpunten bij de mensen te brengen", vindt Daniël Huising. Pas nu, aan het eind van de campagne begint het te leven en gaan mensen nadenken "wat er gebeurt als ze op je stemmen".

Nynke Zwaga heeft dezelfde ervaring. Ze is een paar keer de straat op gegaan en merkte dat het meer over het verleden ging dan over de toekomst. "Maar nu hebben de mensen de kieslijst gekregen en zullen ze meer gaan nadenken over hun keuze. Ach, ik wil ook geen pusherige kandidaat zijn. Ik heb wel goede gesprekken gehad op straat, en niet alleen over windmolens. Je merkt wel dat mensen het leuk vinden als ze een jong gezicht zien."

Dat hebben Daniël en Simon ook ervaren. De eerste: "Dat vindt men positief, ongeacht van welke partij je bent." Simon van der Tang kreeg bijvoorbeeld tijdens het flyeren te horen: "Ik stem niet op je, maar ik wens je wel veel succes." Door zijn bijbaantje in de supermarkt, kent hij veel mensen, wat het campagnevoeren niet tot een grote opgave maakt. "Je knoopt gemakkelijk een praatje aan." Inhoudelijk is het niet altijd spannend, vindt de nummer 7 van de SGP. "Je merkt wel dat het niet vanzelfsprekend is, dat iedereen weet wat de gemeente voor je doet."

Toekomstdroom

Hoe ziet de toekomstdroom van deze jonge lokale politici eruit? "Het eiland beter achterlaten dan het was", zegt Simon van der Tang. "En dan kan de generatie na ons het nog beter maken." Nynke Zwaga: "Dat het eiland aantrekkelijk is, dan wel wordt voor jonge gezinnen. En ik hoop dat de agrarische sector voorop blijft lopen." De toekomstdroom van Daniël Huising, de gymleraar: "Ik wil me ervoor inzetten dat jongeren op het eiland fijn buiten kunnen zijn, en niet alleen in de zomer. Daar is aandacht voor de buitenruimte voor nodig. Denk aan een speelveld midden in het dorp, zoals in Melissant."

Morgen zijn de verkiezingen. Aan het eind van de dag zal duidelijk zijn of deze drie jonge politici een zetel in de gemeenteraad krijgen. Daniël en Nynke dichten zichzelf een goede kans toe dat dit gaat lukken. Simon ook wel, maar hij is voorzichtiger: "Je moet niet hoogmoedig zijn, maar ik houd er wel rekening mee."

Ze zijn er ook klaar voor, zeggen ze. Als lid van de steunfractie hebben ze al veel opgestoken van wat er speelt en ervaren hoe het fijne politieke handwerk eruit zou moeten zien. Bovendien, benadrukken ze alle drie, zijn ze lid van een landelijke politieke partij die veel doet aan cursussen voor nieuwe raadsleden.

Ze hebben er ook alle drie veel zin in. Voor Daniël Huising is het misschien nog de grootste uitdaging als hij in de raad komt. "Je moet je agenda leeg maken." En dat valt misschien nog niet mee voor iemand met een gezin met twee kleine kinderen. Maar ja: "Ik wil wel wat toevoegen aan de partij. En aan het eiland."

Nynke Zwaga: "Ik hoop dat de jeugd gaat stemmen." Simon van der Tang: "Ja, dit is hét moment om inspraak te hebben over je eigen leefomgeving."

Daniël Huising.
Nynke Zwaga.