Uitleg in de technische ruimte van een NOM-woning.
Uitleg in de technische ruimte van een NOM-woning. Foto:

Leven in een NOM-woning, eender maar toch anders

OUDDORP – Zonnepanelen, aardwarmtepomp, geen gasaansluiting meer, nul-op-de-meter (NOM) woning, allemaal kreten die in het huidige tijdsgewricht ons om de oren vliegen. Duurzaam wonen, leven in een duurzame woning, het klimaatcomfort in een duurzame woning, het lijkt soms bijna of je 't over een andere manier van wonen hebt wanneer je intrek neemt in een NOM-woning. Nou, een beetje waar is dat ook wel. Nee, je moet nog altijd gewoon door de deur naar binnen of naar buiten, koken doe je nog gewoon in de keuken, om jezelf op te frissen gebruik je ook nog steeds de badkamer en zelfs het toilet heeft dezelfde bestemming als altijd. Maar toch is het anders.

Tekst en foto: Hans Villerius

We legden even het oor te luisteren bij een van de nieuwste NOM-woningen op het eiland, aan Hoge Pad 61 te Ouddorp. Daar waren vorige week dinsdagmiddag de bewoners van een blokje woningen dat onlangs in gebruik werd genomen samengekomen. Huurwoningen die in opdracht van de Goereese woningbouwvereniging Beter Wonen werden gebouwd en die de allereerste NOM-woningen zijn die op Goeree-Overflakkee werden gerealiseerd. En het klinkt wat ongebruikelijk misschien, maar de nieuwe bewoners waren hier vorige week bij elkaar gekomen om uitgelegd te krijgen hóe ze in hun woning moeten wonen.

Wetenswaardigheden

Je kunt bijvoorbeeld 's nachts de thermostaat van de huisverwarming op vijftien graden willen zetten, en dat mag natuurlijk ook gerust, maar je zult erachter komen dat het in die donkere uren niet veel koeler zal worden dan overdag. Hoe dat komt? De woning is zo goed geïsoleerd en tochtvrij gebouwd dat er niet veel temperatuur verloren gaat. En de eigen elektriciteitscentrale van de woning is dusdanig samengesteld dat die voorziet in het totale energieverbruik in huis. Maar dan moet je natuurlijk niet ergens een energieverslindende aftandse diepvries neer gaan zetten. En vernuftig: de woning heeft een heus ventilatiesysteem, dat reuzeslim is. Het houdt precies in de gaten wáár in huis mensen aanwezig zijn. En dáár zorgt het systeem voor voldoende verse lucht. Of als de douche in gebruik is, of wanneer er gekookt wordt, het ventilatiesysteem registreert het haarfijn en komt dáár in actie. Ook stof wordt uit de lucht gefilterd. Betekent alleen wel dat je als bewoner zelf in de gaten houdt dat je eens in de twee maanden de filters uit het systeem haalt en daar de stofzuiger op zet. En dat je elk halfjaar de filters vernieuwt. Lastig te onthouden wanneer dat moet? Nee hoor, de filters worden gewoon door brievenbus thuisbezorgd, dus dan weet je meteen 'hoe laat' het is. En had je in je vorige woning ook al vloerverwarming in plaats van centrale verwarming, dan ontdek je al gauw het verschil dat in de NOM-woning de vloertemperatuur géén 28 graden warm is, maar normale waardes heeft. De isolatie en kierdichtheid zijn er namelijk zo goed dat de vloertemperatuur helemaal niet zulke hoge waardes hoeft te hebben om op anderhalve meter hoogte de kamertemperatuur nog behaaglijk te laten zijn. Sterker nog, je ervaart helemaal geen tocht in huis. Door de gelijkmatige warmteverdeling, door het afwezig zijn van naden en kieren en door het geplaatste 3d-glas is er geen onderlinge verplaatsing meer tussen koude en warme lucht, die in huis als trek wordt ervaren.
Kijk, met deze en dergelijke wetenswaardigheden heb je in een 'ouderwets' huis, een niet-NOM-huis, helemaal niet van doen. En daarom is het toch fijn om als kersverse bewoners van een wel-NOM-huis hierover tekst en uitleg krijgt. Evenals over de verschillende onderdelen van de technische installatie die op de bovenverdieping in een aparte ruimte is ondergebracht en die daar in eerste indruk aan een heuse machinekamer doet denken. Welk onderdeel dient waarvoor, met wélke moet ik wát doen, of waar moet ik juist afblijven? En die afstandsbediening die erbij zit, wat kan ik daarmee?
Ingewikkeld allemaal, zo'n NOM-woning? Totaal niet! Je moet 't alleen even weten en verteld worden. Vandaar dat Beter Wonen voor vorige week dinsdagmiddag enkele mensen van Dura Vermeer had uitgenodigd om de bewoners van deze nieuwe woningen nadere uitleg te geven over het gebruik van de duurzame energie- en klimaatbeheersingsinstallaties. Én om vragen te beantwoorden die bij bewoners mogelijk omhoog gekomen zijn tijdens de eerste weken dat ze er woonden.
Bovendien was het sowieso interessant om te horen hoe bijvoorbeeld de aardwarmte-installatie is aangelegd. Dat vóór het heiwerk begon voor iedere woning al boringen van tussen de 110 en 150 meter diep werden gedaan, waarin een slang verdween die helemaal onderin een lus maakt en daarna weer dezelfde lengte omhoog heeft. De boring met de slang erin werd opgevuld met kleikorrels die een stevige afzetting vormden. De slang, gevuld met water, dient om de aardwarmte in zich op te nemen, waar vervolgens de aardwarmtepomp – werkend op de groene stroom die de zonnepanelen op het dak van de woning opwekken – mee aan de slag gaat om die warmte verder op te voeren en dit verwarmde water door de vloeren van de woning te pompen om er de vertrekken te verwarmen. 's Zomers werkt het juist andersom. Als het gewenst is de woning te koelen, wordt er geen verwarmd maar koud water door de leidingen in de vloer gepompt. Dit onttrekt de warmte in de woning en geeft dat weer af aan de aarde. Zo zorgt één en hetzelfde systeem voor verwarming in de winter en voor koeling in de zomer. Én voor een beduidend aangenamer wooncomfort dan in een niet-NOM-woning.
Toch leuk om te horen en te weten allemaal. En de bewoners, die konden het alleen maar waarderen dat hun woningcorporatie ook op dit vlak, van informatievoorziening, voor ze in de weer is.