Een tevreden wethouder Markwat (links) na het 'indraaien' van de officiële paal.
Een tevreden wethouder Markwat (links) na het 'indraaien' van de officiële paal. Foto:

Officiële paal de grond in voor Parel van de Delta

MIDDELHARNIS - Aan wethouder Daan Markwat was donderdagmiddag de eer om officieel een paal de grond in te draaien voor het appartementencomplex Parel van de Delta. De toekomstige bewoners keken toe.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Voordat de officiële handeling werd verricht waren de toekomstige bewoners, bouwers, en andere betrokkenen bijeen in het nabijgelegen restaurant Le Pinocchio, op uitnodiging van Projectontwikkelaar Estate Invest. Er werd een aantal korte toespraken gehouden.
Dingeman van Es van Estate Invest verwelkomde de toekomstige bewoners van het complex dat uit twintig appartementen en penthouses bestaat. Hij citeerde de uitspraak van Johan de Vos van VKGO die onze krant op liet tekenen dat ontwikkelaars niet moeten bepalen waar en wat er gebouwd wordt. Van Es was het hier grotendeels mee eens want hij vindt dat, wat en waar er gebouwd moet worden vooral bepaald moet worden in gezamenlijkheid met verschillenden partijen, zoals de gemeente en de toekomstige bewoners. In het kort stond hij stil bij de voorgeschiedenis van de bouw op deze 'markante locatie' in Middelharnis.
In 2013 werd Estate Invest benaderd door de toenmalige wethouder Koningswoud die opdracht had gekregen van de gemeenteraad om van het voormalige hotel en voormalig asielzoekerscentrum een plan te maken. Een vorige projectontwikkelaar had er zijn tanden al op stuk gebeten. Of dit nu aan die ontwikkelaar lag of bij de gemeente liet Van Es in het midden, maar hij wees er wel op dat de gemeente ook wel medewerking moet verlenen. Hij noemde in dit geval het aanvankelijke 'verbod' om geen balkons in het project aan te brengen en dat was nu juist wat de bewoners wel willen.
De ontwikkeling heeft heel wat voeten in de aarde gehaald. Maar Van Es was toch trots dat het plan uiteindelijk werd goedgekeurd. Graag was men eerder gestart met de bouw, "maar een olietank en een waterleiding zorgden voor wat oponthoud". De geplande oplevering is het tweede kwartaal 2019. Van Es beseft dat het een moeilijke plaats is om te bouwen maar hij verwacht dat het uiteindelijk een prachtig gebouw zal worden waarop zowel bewoners als de inwoners van Middelharnis trots zullen zijn. De bouw wordt uitgevoerd door Van den Nieuwendijk Bouw.
Wethouder Daan Markwat, die het 'project Parel' na het overlijden van wethouder Koningswoud heeft overgenomen, sprak allereerst zijn waardering uit voor zijn voorganger, die het project weer had vlotgetrokken. Hij onderstreepte eveneens dat het belangrijk is om bij de ontwikkelingen van dergelijke projecten nauw samen te werken met de betrokkenen. "Want deze dingen doe je niet alleen". Hij had veel waardering voor het ontwerp: "een markante invulling voor een markant plaats".
Hij vindt het belangrijk dat de gemeente heeft gezocht om hierin te participeren. "De gemeente heeft meegedacht om de omgeving op te knappen, samen met de provincie. Vanuit het Gebiedsprogramma kunnen middelen worden aangewend om het centrum van Middelharnis te saneren. De ontwikkeling van de Parel van de Delta is wederom een succes voor projectontwikkelaar Estate Invest, want alle appartementen zijn inmiddels verkocht en de verwachting is dat de appartementen in het tweede kwartaal 2019 worden opgeleverd."
Architect Friso Woudstra, gespecialiseerd in historiserende bouw, gaf uitleg bij de ontwikkeling van het door hem ontworpen plan. De heer Woudstra legde in een toespraak uit dat de oorsprong van zijn bedrijf in de restauratie ligt en dat hij vanuit die kennis nieuwe monumenten is gaan bouwen. "De stijl van het te realiseren plan is nu mooi: neoclassicistisch. Een positieve veroudering."
Als afsluiting van het officiële gedeelte draaide wethouder Daan Markwat de officiële paal de grond in.