De eerste vijf kandidaten op de CU-kieslijst: Gerrit de Jong, Bert Tuk, Marielle v.d. Berg, Conny Pipping en Corine van Drongelen.
De eerste vijf kandidaten op de CU-kieslijst: Gerrit de Jong, Bert Tuk, Marielle v.d. Berg, Conny Pipping en Corine van Drongelen. Foto:

ChristenUnie-lijsttrekker Gerrit de Jong:

De budgetten zijn in de meeste gevallen op de goede plek terecht gekomen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op bezoek bij de ChristenUnie, bij lijsttrekker Gerrit de Jong, thans wethouder op de iets uitgebreide beleidsvelden sociale zaken, welzijn en cultuur. Tevens kernwethouder in Ouddorp en Den Bommel. "Ja dat is anders dan bij andere partijen", geeft hij aan. "Het is gemakkelijk toe te lichten. Als lijsttrekker in de campagne ben je het eerste aanspreekpunt en boegbeeld. Wat dit na de verkiezingen brengt zien wij wel. De ChristenUnie hoopt minimaal op 4 (huidig aantal) zetels. Dat is onze positionering. Wij staan open om, na uitnodiging, in een nieuwe coalitie actief een bijdrage te leveren. Voor een post als wethouder ben ik dan beschikbaar".

Door Jaap Ruizeveld

Lijsttrekker Gerrit de Jong woont in Sommelsdijk, is getrouwd met Marry en vader van 4 kinderen. Was ruim 30 jaar als leraar verbonden aan de Prins Maurits-school. De ChristenUnie spreekt hem aan vanwege het groen-sociaal karakter: Zorg voor milieu en duurzaamheid gekoppeld aan een sociaal beleid. Aandacht voor jongeren en ouderen is speerpunt. Met een actieplan 'Waardig ouder worden', richten wij ons op een lokale aanpak van eenzaamheid. Zetten in op een dementievriendelijke gemeente en stellen vrijwilligerswerk centraal. Mantelzorgers verdienen een goede ondersteuning en mogen niet worden gestraft met een korting op de uitkering. De ChristenUnie staat voor een lokaal Ouderenakkoord waarin corporaties, projectontwikkelaars, ouderenorganisaties en zorgaanbieders samen optrekken. Bij zorg aan ouderen is maatwerk geboden. Korte lijnen met de huisartsen waardoor problemen tijdig kunnen worden aangepakt. Sporten en bewegen voor ouderen en dementerende ouderen is ook speerpunt in het beleid.

Tevreden

"Ons campagnethema is 'Waardevol voor een mooier eiland'. Het is een aanmoediging om samen na te denken over hetgeen wij voor het eiland kunnen bereiken. Elk mens is waardevol, iedereen die het wil, nodigen wij uit mee te doen Je hoort er bij. Geef geloof een stem: Op de ChristenUnie". Gemeentebreed wil De Jong terugkijken op de eerste jaren van de eilandelijke fusiegemeente. "De moeilijke financiƫle start die kon worden omgebogen. Dankzij een krachtige inzet en een goede voorbereiding heeft de gemeente ingespeeld op de decentralisatie van de vele (zorg)taken die door de rijksoverheid werden neergelegd. Het kan altijd nog beter maar grote uitglijders zijn er niet geweest. Ik ben daar tevreden over. Het geld, de budgetten, zijn in de meeste gevallen op de goede plek terechtgekomen. Daar waar zij ook voor bestemd waren en zijn. Ik heb geen mensen op gesprek gehad die aangaven dat zij iets niet hadden gekregen wat vereist was", zegt De Jong. "Wij zijn nu bij de invullingen van de beleidsnota Sociaal Domein."

Op inhoud debatteren

Kritische geluiden vanuit oppositiepartijen houden een college scherp. Als er op inhoud wordt gedebatteerd en niet op de persoon, dan is dat voor de democratie waardevol. Niet alles ging goed in deze periode. Er moesten ook moeilijke dossiers worden afgerond waarvan besluiten door bewoners als teleurstellend zijn ervaren: Het windmolendocument. De bezuinigingen. Toch is hier zorgvuldig mee omgegaan. Met de eigen regie kon de taakopdracht windmolens worden teruggebracht naar 225 MW. In vervolgoverleggen is hard gewerkt om nog aanpassingen in plaatsing te bereiken".

Schepping

"Als ChristenUnie vinden wij dat wij zorgvuldig om moeten gaan met de schepping. Samen moeten wij in een visie een goede afweging maken hoe om te gaan met ons prachtige landschap. Natuur beleven en waar mogelijk toegankelijk maken. In die afweging recreatieve aspecten benoemen. Geen bebouwing op de stranden. Energieneutraal eiland in 2020 en huizen bouwen zonder gas (Nul op de Meter). Vitale dorpskernen met dorpsraden. De erfgoedlijn is ook een belangrijk punt. Objecten behouden die door ons voorgeslacht aan ons zijn doorgegeven en die juist plekken op het eiland markeren. Dat kan in de dorpskernen zijn, boerderijen, denk ook aan onze molens".

Kwetsbaar

De CU-lijsttrekker komt terug op de jeugdzorg. " Vooral de kwetsbaren hebben support nodig. Wij moeten investeren in een warme omgeving. Jongeren mogen niet uit de boot vallen. Het participatiefonds (regeling voor deelname aan sport en cultuur) is hier belangrijk. Ruim 200 kinderen maken van de regeling gebruik. Zij mogen op ons eiland niet de dupe worden van verdrietige familieomstandigheden en/of verslaving. Ieder is immers waardevol en hoort er bij", herhaalt Gerrit de Jong.